Dom naroda FBiH

Nakon devet godina demobilisani borci dobili svoj zakon

Objavljeno: 18.07.2019. u 20:57 Autor: E.D.-Š.

Delegati doma naroda FBiH izglasali su Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica 

FOTO: Fena

Dom naroda Parlamenta FBiH je jednoglasno, sa 41 glasom,  usvojio Zakon o demobilisanim borcima. 

U ranijem obraćanju delegatima federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević je kazao da je zakon realan i provodiv. Da je u ovom zakonu unesen maloljetni dobrovoljac, da zakon sadrži 16 prava. 

- Zakon donosi zdravstvenu zaštitu za sve branioce i članove njihovih porodica. Zakon omogućava liječenje boraca. U ovoj godini imamo već 6.500 zahtjeva za liječenje boraca, od toga jedna trećina je sa teškim oboljenjima- rekao je u svom izlaganju Bukvarević. 

Dodao je da se u ovom zakonu 14 prava odnosi na sve pripadnike, a samo dva na one koje su sustigle godine.  Rekao je da nije mali broj boraca koji su dugo na birou, a koji imaju 57, ili 60 godina, te da je dosta i boraca sa 65 godina koji ne mogu ni na biro, a nemaju nikakvih primanja.  Naglašava da se ovim zakonom želi pomoći najugroženijim borcima. 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije