open-navfaktor-logo
search
Koridor Vc
Nakon dramatične noći: Kako su radnici Cengiza od nabujale Bosne spasili željezničku prugu?
Kiša koja pada širom Bosne i Hercegovine uzrokovala je porast vodostaja rijeka u našoj zemlji.
20.01.2023. u 16:13
get url
text

VEZANI TEKST - Dramatično na gradilištu autoputa kod Golubinje: Građevinari se bore sa nabujalom Bosnom da zaštite željezničku prugu

Tako je i rijeka Bosna prijetila da se izlije na željezničku prugu Zenica – Doboj, a da se to ne desi potrudila se turska kompanija Cengiz, koja na Koridoru Vc radi dionicu Poprikuše – Nemila.

Jedan od objekata koji se gradi na ovoj dionici je most Golubinja 1, a u njegovoj neposrednoj blizini se nalazi željeznička pruga. Radnici na ovom gradilištu su skoro dva dana vodili borbu sa nabujalom Bosnom koristeći građevinske mašine, u nastojanju da spriječe rijeku da se izlije na željezničku prugu i da se ne ugrozi most koji je u izgradnji.

- Uz veliki nagažman naših radnika riješili smo i ovaj problem. Rijeka Bosna je donijela do mosta i nekoliko velikih stabala koji su prijetili da se napravi brana, ali smo i njih uspjeli izvući uz pomoć krana. Postojala je velika opasnost da se Bosna izlije i na željezničku prugu i ugrozi funkcionisanje željezničkog sabraćaja. Posljednjih dana smo pratili vodostaj Bosne i, kada smo vidjeli da ona postaje opasnost, brzo smo reagirali - kaže kaže za Faktor građevinski inžinjer Hasan Coşkun, koji je šef gradilišta turske kompanije Cengiz. 

{$galerijaFotografija}

Ističu da su kontaktirali Željeznice Federacije BiH.

- Uz našu mehanizaciju uspjeli smo spriječiti velike štete koje su mogle nastati. Sada riješavamo i problem padinskih voda koje se slijevaju i one su također mogle ugroziti željezničku prugu, jer je odvodni kanal bio začepljen. Cengiz je društveno odgovorna kompanija i uvijek gledamo da pomognemo kada smo u mogućnosti. Sve je pod kontrolom i nastavljamo radove planiranom dinamikom – Hasan Coşkun.

Čengiz gradilište u Žepču, most i obala Bosne, 20.01.2023.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.