Bevanda je, saznaje Faktor, nakon objavljivanja informacije o činjenici da jedini nije podržao formiranje tijela koje bi koordiniralo aktivnosti svih nivoa vlasti u BiH o pitanjim definiranja socioekonomskih mjera za odgovor na krizu izazvanu pandemijom, kontaktirao nadležne službe da pridodaju i njegov glas "za".

VEZANI TEKST - Formirana Grupa za odgovor na COVID-19 bez Bevandinog glasa, HDZ-ov ministar se nije javljao na telefon

Svoje neglasanje i nejavljanje na telefon pravdao je tvrdnjom da je bio spriječen glasati jer je prisustvovao drugom sastanku na kojem nije imao pristup telefonu, što iznenađuje uzimajući u obzir činjenicu da je održavanje 19. vanredne telefonske sjednice Vijeća ministara BiH ranije najavljeno svim ministrima.

Formiranje Grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju COVID-19 jedan je od zaključaka sastanka stranačkih lidera sa međunarodnim zvaničnicima, koji je održan 11. aprila u Sarajevu i kojem je prisustvovao i Bevanda.

Međutim, u međuvremenu su se zvaničnici HDZ-a BiH "naljutili" na političke partnere zbog izostanka spremnosti da se, protivno ustavnim i zakonskim propisima, izađe u susret političkim potrebama te stranke.