Ivana Bunoza i Mate Pavković, članovi Nadzornog odbora, Ivan Vukšić, koji je nezakonito izabran u ovo tijelo te sekratar lukavačkog GIKIL-a Erna Mehmedović, predati su danas u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK i tokom cijelog dana traje njihovo saslušanje.

Svi oni su jučer uhapšeni zbog sumnje da su članovi kriminalne grupe koju je organizovao bivši predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, milijarder indijskog porijekla, koji živi u Velikoj Britaniji te ih se tereti za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Tužilačke odluke

- Tek nakon što tužilac završi ispitivanje svih osumnjičenih, bit će donesene odluke o tome hoće li, i za koga, biti zatražen pritvor ili određene mjere zabrane. To sve zavisi od toka ispitivanja - rekao je glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović.

Da je bila dostupna našim organima gonjenja jučer bi bila uhapšena i Shristi Mittal, Pramodova kćerka, koja je zajedno s Bunozom i Pavkovićem bila u nadzornom odboru na čijem je čelu bio njen otac, a na nelegalnoj Skupštini GIKIL-a, održanoj u septemebru, izabrana je za predsjednicu Nadzornog odbora.

Jučerašnja hapšenja uslijedila su nakon što je, u dva navrata, proširena istraga protiv Pramoda Mittala i njegovih saradnika, člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya. Mittal, Das i Bhattacharyya se terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bjekstvu i za njim je taspisana potjernica. Pod istragom su Vehid Mešić i Faik Buševac, odgovorne osobe iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac.

Ispitivanje Mittala

- Na istražnom ročištu održanom 1. novembra advokatski tim Pramoda Mittala dostavio je dokaz da je njihov klijent u bolnici zbog problema sa srcem i tako opravdali njegovo odsustvo. Tužilaštvo će insistirati na njegovom salušanju na okolnosti proširene istrage, a potom se može razmotriti i daljnji tok istrage u odnosu na njegovu kćerku, koja nije u BiH - rekao je Arnautović.

U Tužilaštvu navode, da su osumnjičeni svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protivpravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu, kao i da on i dalje ostvaruje potpunu kontrolu nad imovinom GIKIL-a iako je pod mjerama zabrane preduzimanja bilo kakvih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti u GIKIL-u, ali i da sebi pribave korist na način da su im u 2019. godini enormno povećana primanja i naknade za obavljanje funkcija u GIKIL-u.

Dakle, iako su znali da je nad firmom GSHL otvoren likvidacioni postupak i da je postavljen stalni likvidator koji jedino može zastupati GSHL, svjesni također da je Mittal pod istragom Tužilaštva kao vođa grupe za organizovani kriminal, nezakonito su sazvali skupštinu društva, imenovali Nadzorni odbor i donosili nezakonite odluke po nalogu Mittala i na taj način dodatno ugrožavali poslovanje GIKIL-a, uz to svjesni i da je Općinski sud Tuzla u septembru donio privremene mjere o zabrani provođenja odluka Skupštine društva.

Mittalova kriminalna grupa je osumnjičena za neispunajvanje ugovornih obaveza GSHL prema GIKIL-u u višemilionskom iznosu, kao i za nezakonito izvlačenje novca iz GIKIL-a u iznosu od oko 21 milion KM.

Podsjećamo, GIKIL je nastao tako što je Vlada TK 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om Indijca Pramoda Mittala i dala im na upravljanje svoj udio od 67 posto u kompaniji GIKIL, koji je stvoren kao zajednička kompanije KHK i GSHL-a. Da bi dostigao taj nivo kapitala koji bi mu garantovao većinska upravljačka prava, a koji je, prema ugovoru, bio obavezan dostići, GSHL je u GIKIL trebao uložiti 46 miliona KM, međutim, to nikada nisu učinili.