open-navfaktor-logo
search
Uspostavljen kontakt
Nakon najave moguće saradnje SDA i PDA: Šta kažu čelni ljudi stranaka u TK
Nakon sastanka potpredsjednika Edina Ramića i premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića s predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem, otvorena je priča o potencijalnoj koaliciji ove dvije stranke u TK, ali i šire.
24.11.2020. u 21:18
get url
text

Spomenutom sastanku u Živinicama, nije prisustvovao Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK, a posljednju riječ o bilo kakvoj koaliciji treba dati upravo taj organ stranke, tačnije Izvršni odbor kantonalne organizacije.

Skopljak se već nekoliko dana nalazi u kućnoj izolaciji, pozitivan je na koronavirus i nije imao ulogu u ovim stranačkim kontaktima.

VEZANI TEKST-Ramić o sastanku s Kukićem: Postoji obostrana volja za saradnju SDA i PDA

- Kada izađem iz izolacije, mislim da prvo trabamo vidjeti imamo li koaliciju u postojećem kapacitetu. Da porazgovaramo s našim partnerima, vidimo da li svi ostaju tu ili neko želi izaći. Ukoliko se ispostavi da neko izlazi, naprimjer SBB, onda treba sazvati Izvršni odbor SDA TK i dati da stranka odluči šta dalje činiti - kaže Skopljak.

On sitiče da je razgovor s aktuelnim partnerima jedina korektna stvar u ovom trenutku, jer pet stranaka djeluje zajedno više od godinu.

Podsjećamo, vlast u TK trenutno čine SDA sa devet zastupnika, DF sa tri, SD, SBB i SBiH sa po dva te Smajo Mandžić kao nezavisni zastupnik koji je napustio PDA, što ukupno broji 19 ruku.

Predsjednik Kantonalnog dobora PDA Tuzla Senad Alić kaže da ovaj organ stranke nije dobio uputu predsjednika da uđe u razgovore sa predstavnicima KO SDA.

- Nisam upućen u to o čemu se razgovaralo na tom sastanku. Mislim da se radilo samo o prijateljskom razgovoru - rekao je Alić za Faktor.

Najava moguće saradnje SDA i PDA, posebno nakon što je došla potpredsjednika SDA Edina Ramića, izazvala je pravu buru u poltičkim krugovima u TK. U ovom momentu četiri stranke s kojima je SDA u vlasti u TK sigurno žele čuti odgovore na neka pitanja, ali će morati još malo pričekati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.