open-navfaktor-logo
search
Situacija pod kontrolom
Nakon najavljenog prekida u isporuci gasa: Sarajevogas ima plan, spremni i u Toplanama Sarajevo
Nakon dostavljenog obavještenja iz BH-Gasa o planiranoj sanaciji oštećenja na dionici gasovoda Šepak-Zvornik zbog kojeg će sutra doći do prekida isporuke gasa u trajanju od 24 sata, u Sarajevogasu su obavljene sve neophodne pripreme za djelovanje u ovakvim situacijama, u skladu sa propisanim procedurama, saopćio je Sarajevogas.
04.02.2021. u 10:59
get url
text

VEZANI TEKST - Gas Promet: Sarajevo neće ostati bez gasa; BH-Gas: Zbog sanacije cijevi od tri metra moguća obustava isporuke 

Uzimajući u obzir raspoložive količine prirodnog gasa koje su akumulirane u transportnom gasovodu, Sarajevogas je poduzeo odgovarajuće mjere i pripremio plan prema kojem će svi potrošači koji nemaju mogućnost za korištenje alternativnih goriva, biti uredno snabdjeveni gasom do završetka planiranih radova i normalizacije isporuke.

- Naglašavamo, prema planu koji je pripremljen, osim domaćinstava, sve zdravstvene i socijalne institucije bit će uredno snabdijevene gasom, a Sarajevogas će biti na raspolaganju svojim korisnicima u slučaju problema sa isporukom. Također, molimo sve naše potrošače da imaju razumijevanja za novonastalu situaciju i da racionalno koriste gas. Svi korisnici u slučaju bilo kakve smetnje u isporuci, mogu kontaktirati Dispečerski centar Sarajevogasa na brojeve telefona: (033) 592 095; 592-096; 568-120; (061) 487 787. O novim informacijama i okolnostima, javnost će biti redovno informisana - saopćili su iz Sarajevogasa.

Toplane Sarajevo su u potpunosti spremne za najavljeni prekid isporuke prirodnog gasa te su spremni nastaviti proizvodnju toplotne energije za većinu potrošača gdje je moguće proizvoditi toplotnu energiju alternativnim gorivima - kazao je Feni samostalni stručni saradnik u Toplanama Sarajevo Denijal Bašić.

Naglasio je da postoji dio krovnih kotlovnica Toplana koje moraju koristititi samo gas, jer nemaju alternativu, a u koordinaciji sa BH-Gasom i Sarajevogasom odredit će se režim rada ovih kotlovnica.

- Što se tiče kotlovnica koje imaju mogućnost korištenja alternativnih goriva za proizvodnju toplotne energije, Toplane Sarajevo imaju dovoljno zaliha za kontinuiranu višednevnu proizvodnju, a kako se budu trošile te zalihe, spremni smo za nabavku novih količina i obnavljanje zaliha, tako da neće doći do prestanka proizvodnje i distribucije toplotne energije čak i ako obustava isporuke prirodnog gasa potraje duže od najavljenog - kazao je Bašić.

Dodao je da su rukovodstvo Toplana, BH-Gasa i Sarajevogasa, u stalnoj koordinaciji i komunikaciji te da je situacija pod kontrolom. Prekid u snabdijevanju je najavljen zbog popravke kvara nakon curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, odnosno na širem području sela Roćević. Radovi na sanaciji ovog kvara najavljeni su za petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.