open-navfaktor-logo
search
Mlađi muškarci
Nakon odrona otkriveni fragmenti kostiju: Čije posmrtne ostatke je krila grobnica na Jabučkom sedlu
Završena je ekshumacija na lokalitetu Jabučko sedlo, na području Općine Novo Goražde, gdje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri osobe.
15.10.2020. u 14:41
get url
text

Kako je jutros saopćilo državno Tužilaštvo, u procesu postupka ekshumacije pronađeni su fragmenti kostiju, koji su transportovani u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goražde, gdje će se DNK metodom utvrđivati identitet žrtava.

U procesu ekshumacije učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar sudskomedicinske struke, radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije, te policajci MUP-a RS-a, koji su osiguravali proces.

Kako smo ranije objavili, posmrtni ostaci na ovom lokalitetu pronađeni su slučajno, nakon odrona zemlje u blizini lokalnog puta.

{$galerijaFotografija}

Iz Instituta za nestale osobe jučer je saopćeno da se pretpostavlja da se radi o osobama koje su na ovom lokalitetu nestale 1992. godine.

Međutim, dok ne bude urađena DNK analiza, niko od uključenih ne želi spekulirati o kome bi se moglo raditi.

Kako saznajemo, na ovom području, koje je tokom proteklog rata bilo pod kontrolom VRS-a, traga se za dvije nestale osobe srpske nacionalnosti.

VEZANI TEKST - Jabučko sedlo: Nakon odrona pronađeni posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata

Međutim, pored činjenice da su pronađeni ostaci najmanje tri osobe, oni se prema preliminarnim rezultatima ne podudaraju s podacima navedenim u prijavi o nestanku tih osoba.

Sudeći prema skeletnim ostacima, u dva slučaja radi se o mlađim osobama, muškarcima, a jedan od njih, prema mišljenju antropologa, vrlo vjerovatno je u trenutku smrti bio adolescent, dok je drugi bio u nekim 20-im godinama.

Istražitelji ne isključuju mogućnost ni da se radi o osobama bošnjačke nacionalnosti iz Rogatice, koje su se na tom području mogle naći prilikom bježanja iz tog grada.

Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH, kazala je za Faktor da osim fragmenata kostiju nije pronađeno ništa drugo, što bi moglo ukazivati na identitet osoba, čiji su posmrtni ostaci nađeni.

- Nije pronađena ni odjeća, niti bilo kakvi drugi predmeti - kaže Fazlić.

Za nadati se da će nakon kriminalističko-tehničke i sudskomedicinske obrade pronađenih ostataka biti moguće utvrditi više detalja.

Istražitelji INO-a danas će početi sa ekshumacijom i na području Općine Bratunac, na lokalitetu Voljevica, gdje se traga za žrtvama bošnjačke nacionalnosti iz 1992. godine.

Također, već neko vrijeme se vrše iskopavanja na području Skelana, gdje se traga za masovnom grobnicom. S obzirom na to da je veći dio terena već prekopan, u Institutu za nestale se nadaju da bi u naredni dan-dva trebali trebali okončati ove radove.

- Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe, u ovoj grobnici trebala bi se nalaziti tijela 20 žrtava - kazala je Fazlić.

Iskopavanja na ovoj lokaciji se rade od prošle sedmice i dosad nisu pronađeni posmrtni ostaci.

ekshumacija jabučko sedlo  (4).jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.