open-navfaktor-logo
search
Stekli se uvjeti
Nakon praznika konsultacije i određivanje termina konstituirajuće sjednice Doma naroda FBiH
Po završetku novogodišnjeg praznika bit će obavljene konsultacije i određen datum konstituirajuće sjednice novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, saznaje Agencija Fena od izvora iz Parlamenta.
30.12.2022. u 13:41
get url
text

Sjednicu će sazvati predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Tomislav Martinović.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine saopćila je da su se uvjeti za sazivanje stekli nakon što je ona danas potvrdila rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate za ovaj nivo zakonodavne vlasti u Federaciji.

Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim delegatima bit će blagovremeno pripremljena i spremna za uručenje, tako da ni za ovaj organ, kao ni za sve ostale organe vlasti u BiH, CIK nije smetnja za sazivanje konstituirajućih sjednica, navela je također u današnjem saopćenju ta Komisija.

Pozivajući se na Izborni zakon BiH, CIK podsjeća da u narednih 30 dana treba provesti i posredne izbore za izbor delegata iz Federacije BiH u državni Dom naroda, po pet Bošnjaka i Hrvata.

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila, koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt, Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova umjesto 58 kao dosad.

Sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, kao dosad, te i Kluba ostalih naroda koji sad ima 11 umjesto sedam delegata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.