open-navfaktor-logo
search
Prekinuta nastava
Nakon prvog, u Hercegovini registrirana još dva manja zemljotresa
Na jednoj zgradi pao je odžak i crijepovi su popadali. To je u gradu Ljubinje. Sa seoskih područja nema nikakvih informacija, odnosno još nema informacija s terena, rekao je općinski načelnik Krunić
26.11.2019. u 12:12
get url
text

Zgrada Općine Ljubinje pretrpjela je manja oštećenja tokom prvog zemljotresa, potvrdio je načelnik Darko Krunić.

- U zgradi Općine Ljubinje imamo manja oštećenja, pločice i zidovi su ispucali, ali veće materijalne štete nema. U školama nemaju velikih oštećenja. Dao sam preporuku osnovnoj školi da danas raspuste djecu, radi straha da se možda ponovo ne bi nešto desilo. Djeca se prepadnu i možda je bolje da budu kući - rekao je Krunić.

Sa seoskih područja, odnosno mjesnih zajednica na području općine Ljubinje još nema podataka o štetama.

- Imamo slučaj da je na jednoj zgradi pao odžak i da su crijepovi popadali. To je u gradu Ljubinje. Sa seoskih područja nema nikakvih informacija, odnosno još nema informacija s terena -dodao je Krunić.

Kaže kako je u Trebinju dosta dobro stanje.

- U Nevesinju sam se čuo s načelnikom. Njima je bliže bio epicentar, između Blagaja i Nevesinja. Oni su raspustili škole. Ima oštećenja na školama. Dosta je veći udar bio kod njih nego kod nas u Ljubinju - kaže Krunić.

Načelnik Općine Ljubinje pozvao je stanovništvo da ne stvara paniku.

- Ne treba stvarati paniku, jer iz panike možete prouzrokovati dosta nekih stvari koje treba normalno i smireno reagovati. Treba napuštati prostorije i biti ispred prostorija. Ovo je, inače, trusno područje tako da postoji mogućnost ponovnih zemljotresa. Vidjeli smo šta je bilo i u Albaniji tako da je vrlo vjerovatno očekivati da će biti još udara - poručio je Krunić.

Nešto iza 10 sati 17 kilometara od Mostara evidentiran je zemljotres jačine 5,4 stepena po Richteru.

Na istom području, zabilježena su i dva manja zemljotresa, jedan jačine 3,4 stepeni po Richteru (u 10.40 sati) a drugi 3,0 stepeni po Richteru (u 11.08 sati), a koji su vjerovatno posljedica slijeganja tla.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak izjavio je da, nakon zemljotresa u Bosni i Hercegovini, za sada nema zabilježenih materijalnih šteta niti nekih drugih problema, te da su pripadnici FUCZ na terenu.

- Poprilično je strah među ljudima kad se vide sve one slike od jutros iz Albanije – Tirane i Drača, tako da je ljudima nelagoda. Ali ono što je važno je da nema mjesta za paniku, nema razloga za brigu. Mi smo već na terenu na svim tim prostorima gdje se to desilo – naveo je Solak.

Prema njegovim riječima, zasad je situacija pod kontrolom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.