open-navfaktor-logo
search
Sutra Kolegij
Nakon što Skupština KS nije prihvatila ostavku ministrice Bogunić, ovo su dvije opcije za nju
Tematska sjednica o obrazovanju će se zakazati u roku u kojem se može pripremiti materijal, ali materijal treba biti dostavljen zastupnicima 12 dana prije održavanja same sjednice
25.09.2019. u 18:31
get url
text

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije prihvatila ostavku ministrice obrazovanja Kantona Sarajevo Zinete Bogunić, a sutra će zasjedati Kolegij Skupštine kojem bi trebala prisustvovati i ministrica sa svojim saradnicima kako bi se zakazala tematska sjednica o obrazovanju, koja je trebala biti održana 30. septembra.

- Nije prihvaćena ostavka ministrice Bogunić i ona ostaje u Ministarstvu do daljnjeg. Ukoliko ona odluči da je to njena neopoziva ostavka i da prestane dolaziti na posao, Zakon o radu nalaže da se u slučaju tri ili više dana nedolaska na posao, može dati otkaz. Premijer u tom slučaju ovlasti nekoga od ministara da obnaša funkciju ministra do imenovanja novog ministra u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS – kazao nam je zastupnik u Skupštini KS Mirza Čelik.

Tematska sjednica o obrazovanju će se zakazati u roku u kojem se može pripremiti materijal, ali materijal treba biti dostavljen zastupnicima 12 dana prije održavanja same sjednice.

- Mislim da će biti pritisak iz Naroda i pravde da se ta sjednica održi čim prije kako bi oni ukazali na anomalije u Ministarstvu na čijem je čelu ministrica Bogunić – kazao je Čelik.

Ministrica Bogunić danas se nije izjašnjavala o odluci Skupštine KS da ne prihvati njenu ostavku, pa se može pretpostaviti da je ona voljna ostati na čelu Ministarstva. Ukoliko Bogunić ipak odluči napustiti Vladu KS, očito jedino rješenje će biti da prestane dolaziti na posao. 

Podsjećamo, Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo 2013. godine dala je otkaz ministru obrazovanja, nauke i mladih KS Damiru Marjanoviću, jer se nije pojavljivao pet dana na poslu.

Marjanović je dao neopozivu ostavku na funkciju ministra u maju 2013. godine nakon protesta prosvjetnih radnika. Skupština KS nije usvojila njegovu ostavku, pa je on prestao da dolazi na posao, što se smatra težim disciplinskim prekršajem Zakona o radu, nakon čega je dobio otkaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.