open-navfaktor-logo
search
Preuzimanje firmi
Napad Srbije na vojnu industriju Bosne i Hercegovine preko Republike Srpske
Srbijanska državna firma Yugoimport koja objedinjuje velik dio vojne proizvodnje i izvoza u Srbiji, već je vlasnik nekih firmi u entitetu Republika Srpska, a sada je zainteresovana za još jednu.
09.08.2021. u 21:58
get url
text
PVO sistem

Još se ne zna hoće li firma iz RS, koja obavlja remont radarskih i raketnih sistema, preuzeti srpski Yugoimport SDPR ili država Srbija, piše Otvoreno.hr.

Srbija je zainteresovana za preuzimanje preduzeća Kosmos iz Banja Luke, potvrdio je Dušan Vještica, direktor te kompanije iz sektora vojne industrije Republike Srpske za Radio Slobodna Europa (RSE).

To bi u poslednjih pet godina bila druga od ukupno četiri firme namjenske industrije RS koja bi bila integrisana u vojnu proizvodnju Srbije.

Dušan Vještica navodi da Srbija, osim s kompanijom koju on vodi, želi strateško partnerstvo s cijelom vojnom industrijom RS.

- To je šira priča. O budućem vlasništvu u Kosmosu ne pregovara preduzeće već direktno dvije vlade. A hoće li je preuzeti Yugoimport SDPR ili država Srbija, to je druga priča - kaže Vještica.

Beogradski Yugoimport SDPR, koji objedinjava srpsku vojnu industriju, najveći je izvoznik i uvoznik naoružanja i opreme.

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda, kaže za RSE da su Kosmos i proizvođač vojne optike Zrak iz Teslića u BiH, koji je od 2017, u većinskom vlasništvu Vlade Srbije (51% Srbija, 49% RS), prije 30 godina izgubili lokalni značaj, ali su danas za Srbiju važni u modernizaciji vojske i značajnijem obnavljanju izvoza, posebno prema tradicionalnim partnerima iz doba Jugoslavije, na sjeveru Afrike.

- Riječ je o novcu. Beograd računa da će mu se to isplatiti i djeluje pragmatično - objasnio je Radić.

Proizvodi Kosmosa, bivšeg lidera u remontu radarskih i raketnih sistema, koji su i u srpskom Ratnom vazduhoplovstvu, danas nisu traženi u matičnoj državi BiH.

Nakon dugova iz restrukturiranja od 12,5 miliona eura Kosmos je od sredine ovog desetljeća obavio nekoliko većih poslova za srpsku vojnu industriju i preživio.

Prema podacima te banjalučke kompanije, Kosmos gotovo 50 posto prihoda ostvaruje kroz saradnju s Ministarstvom odbrane Srbije.

Prije tri godine potpisali su ugovor o remontu raketnih sistema vrijedan dva miliona eura, prošle godine zajednički je realiziran posao vrijedan 1,1 milion eura, a odvija se i drugi vrijedan 1,15 milion eura. Direktor Vještica kaže da posljednjih pet godina posluju pozitivno.

Još jedna od kompanija vojne industrije u RS s kojom Srbija sarađuje je Orao iz Bijeljine, u većinskom vlasništvu Vlade RS.

Nakon što je s tom kompanijom u februaru u Beogradu potpisan ugovor vrijedan 3,7 miliona eura za remont motora u lovcima Orao i školsko-borbenim avionima Super Galeb-G4 srpskog Ratnog vazduhoplovstva, Nebojša Stefanović, ministar obrane Srbije, posjetio je Orao i Kosmos i najavio nove poslove.

Enes Bećirbašić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH, rekao je za RSE da je zajednički posao u obostranom interesu, ali da ima određene rezerve.

- Neki političari u regiji koriste vojnu industrije kao način za ostvarivanje nekih svojih političkih ciljeva. To je opasno. U tom kontekstu ulaženje Srbije u vlasničke odnose u dijelove namjenske industrije u BiH može imati takav prizvuk, posebno kada slušamo političare koji su na vrlo visokim pozicijama, a koji imaju vrlo neprimjerene komentare, ako želimo biti dobri susjedi - naveo je Bećirbašić.

Većina tvrtki vojne industrije u BiH razvijene su za vrijeme SFRJ, ne nalaze se u privatnom vlasništvu i suočavaju se s velikim problemima prilagođavanja tržišnom takmičenju i modernizacijom proizvodnje. Sa sličnim problemima suočavaju se i srbijanske firme, no Srbija u njima vidi strateški značaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.