Pred Sudom BiH 1. augusta zakazano je iznošenje završne riječi Ibre Merkeza, optuženog za zločine počinjene na području Goražda, i njegove odbrane.

Merkez je optužen s Predragom Bogunićem i Ešefom Hurićem za nezakonito zatvaranje, ubistva i nečovječno postupanje prema srpskom stanovništvu u Goraždu 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Merkez je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Goraždu u periodu od maja do kraja augusta 1992. godine, a nakon toga pa do februara 1993. tu dužnost de facto je obavljao Bogunić, dok je Hurić bio komandir stanice policije u tom gradu.

Za ponedjeljak, 29. jula, zakazano je saslušanje novog svjedoka Tužilaštva BiH u predmetu Dušana Kuzmanovića, Predraga Markočevića i Marinka Đukića, koji se terete za zločine počinjene na području Teslića.

Prema optužnici, Kuzmanović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, Markočević komandir stanice, a Đukić šef kriminalističke službe.

U petak, 2. augusta, trebalo bi se održati suđenje Dušanu Spasojeviću, koji se tereti da je, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) u Malešiću, 27. maja 1992. silovao zaštićenu svjedokinju “A”. Prema optužnici, on je ušao u učionicu i izveo svjedokinju “A” pod izgovorom da donesu hranu za njenu bebu, a potom ju je silovao iza škole, prenosi Birn.