Iz SDA su tražili smjene odgovornih zbog, kako su naveli, stanja haosa u kojem zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo dočekuje novi val pandemije koronavirusom, a kao jednog od odgovornih za ovakvo stanje istakli su i premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu. 

- Poziv SDA na smjenu Edina Forte s pozicije premijera Kantona Sarajevo još jedan je uzaludan pokušaj skretanja pažnje s afere Respiratori čiji je glavni akter njihov Fadil Novalić, koji je i danas, umjesto da bude na poslu, na suđenju. I ne samo te afere. U stvarnosti se ne može desiti ništa što može nadmašiti štetu koju je SDA nanijela Bosni i Hercegovini i njenim građanima u vrijeme pandemije, pa su zbog tog prisiljeni izmišljati. Međutim, u SDA očigledno nemaju dovoljno mašte jer sve što su naveli kao razlog za smjenu Forte lako je demantirati - navode iz Naše stranke.

VEZANI TEKST - KO SDA: Građani Kantona Sarajevo neće umirati u tišini, tražimo smjene odgovornih

Ponosni su, ističu, na sve što je Fortina vlada učinila u vezi s pandemijom.

- U Kantonu Sarajevo je vakcinisano više od 60 posto građanki i građana, a potpuno ih je vakcinisano 56 posto, što je daleko ispred svih drugih kantona. Uveli smo vakcinisanje u tržnim centrima. Recimo, samo prošlog vikenda u samo jednom tržnom centru vakcinisano je blizu 1.500 građana. Uspostavili smo COVID call centar, kao i drive-in punktove. Dnevno se testira oko 2.500 građana. Mnogo toga pozitivnog bi se još moglo nabrojati a sve bi se mjerilo i duplo većim brojkama da nema SDA opstrukcija, prije svega s federalnog nivoa - navode i dodaju:

- Sjetimo se samo koliko smo kasnili s nabavkom vakcina zahvaljujući nesposobnosti SDA kadrova, ali i opstrukcija da ih nabavi Vlada Kantona Sarajevo. Sjetimo se nekoordiniranih mjera Vlade Federacije zahvaljujući kojima je pospješivano širenje zaraze umjesto da bude sprečavano, raznih pokušaja blokade Kantona Sarajevo i slično. Sve to, uz sve navedene opstrukcije, urađeno je za dvije godine, a ne za tri kako SDA pokušava obmanuti javnost. Jednu godinu oni su vladali i gotovu sve to vrijeme proveli smo je bez ministra zdravstva i bez ministra za socijalna pitanja. U to vrijeme nisu bili u stanju postaviti niti jedan kontejner za drive in testiranje.

Iz kantonalnog odbora Naše stranke također poručuju kolegama u KO SDA Sarajevo:

- Znamo da vam je Vlada KS trn u oku. Pomirite se s tim da niste vlast te da nećete ni biti. Sarajevo je odlučilo: Nikad više SDA. Da parafraziramo repliku iz filma Maratonci trče počasni krug: Ko je preživio vašu vladavinu, ni pakao mu neće teško pasti.

Poslali su poruku i građanima.

- Imajte povjerenja u Fortinu vladu, prijavljujte i tražite sve što smatrate da će vam olakšati pandemijski period. Kritikujte nas vi kad god za kritiku imate argumente, ne dopustite da prostor kritike na naš račun, a u vaše ime, uzurpiraju oni koji su učinili sve da odete odavde, a da vi koji odlučite ostati živite najlošije u Evropi. I ne zaboravite, od oktobra će biti bolje.