open-navfaktor-logo
search
Grupa D
Nastavak kvalifikacija: BiH traži čudo u Strazburu
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja kvalifikacije za Mundijal i večeras će na Stade De La Meinau u Strazburu odmjeriti snage s Francuskom (20.45 sati).
01.09.2021. u 08:19
get url
text

Drugi je ovo sudar Zmajeva s aktuelnim prvakom svijeta ove godine. Trikolori su posljednjeg dana marta na Grbavici trijumfovali rezultatom 1:0. Radilo se o duelu trećeg kola grupe D.

Izabranici Ivayla Peteva, koji još nije slavio na klupi BiH, u meč ulaze kao totalni autsajderi, naročito ako se uzme u obzir podatak da su Zmajevi posljednji put trijumfovali u novembru 2019. godine u rezultatski nebitnom meču protiv Lihtenštajna. Od tada su prošla 653 dana i 13 odigranih susreta. Sve osim pobjede Francuza u Strazburu, bila bi svojevrsna senzacija.

- Želimo da odigramo dobru utakmicu i moramo imati dosta samopouzdanja. Svi znamo kakvu ekipu ima Francuska i imamo veliko poštovanje prema njima. Što se tiče prošlog meča on nam služi da izvučemo neke pouke i da se što bolje pripremimo. Igrači su zdravi, nemamo problema sa povredama i nadam se da će tako i ostati - rekao je na jučerašnjoj konferenciji selektor Petev.

Kapiten Edin Džeko koji je ovog ljeta promijenio klub svjestan je da Zmajevi za pozitivan rezultat moraju dati "više od maksimuma".

VEZANI TEKST - Petev želi pobjedu ili bod protiv Francuza, Džeko posebno žali zbog jedne stvari
 

- Francuska ima više individualnog kvaliteta od nas i mogu lakše da naprave razliku na terenu. Neće biti lako pred njihovim navijačima i sigurno da žele da budu prvi u grupi. Mi moramo kao u prošlom susretu da damo sve do sebe. Tada smo zaslužili više od onog što smo ostvarili, ali taj meč je prošlost i ne treba se vraćati na njega. Moramo da pružimo i više od maksimuma i samo tako možemo napraviti pozitivan rezultat - veli Džeko.

Francuska je kvalifikacije za Mundijal otvorila domaćim remijem s Ukrajinom, a onda slavila na gostujućem terenu protiv Kazahstana i BiH.

- Imamo sedam bodova od mogućih devet. Za postizanje našeg cilja bit će potrebna pobjeda sutra. Dobro poznajemo tim Bosne i Hercegovine. Moramo zadržati svoju snagu i svoju odlučnost. Prva utakmica na Grbavici nam nije bila laka - referirao je pred meč francuski selektor Didier Deschamps.

VEZANI TEKST - Zmajevi održali posljednji trening pred duel sa aktuelnim svjetskim prvacima
 

Novitet u odnosu na dosadašnje kvalifikacione mečeve jeste da će od septembarskog ciklusa u upotrebi biti videotehnologija (VAR).

Dvoboj će suditi arbitri iz Švicarske predvođeni Sandrom Scharerom. Njemu će asistirati Stephane De Almeida i Bekim Zogaj, a četvrti sudija je Alain Bieri. U VAR sobi sjedit će Fedayi San i Lionel Tschudi.

U grupi D još igraju Kazahstan i Ukrajina (16 sati).

Na Svjetsko prvenstvo iz Evrope plasirat će se 13 reprezentacija, odnosno pobjednici deset kvalifikacionih grupa i tri nacionalna tima iz baraža. U play-offu nastupit će 10 drugoplasiranih iz kvalifikacionih grupa te tri najbolja pobjednika iz grupa prema rangu takmičenja posljednje sezone UEFA Lige nacija (reprezentacije koje kroz kvalifikacije ne izbore nastup na SP-u ili ne budu u doigravanju).

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.