open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
Nastavljeno suđenje Sarajliću i drugim za davanje dara: Šta su svjedočili Semir Efendić i Alma Čolo
Svjedočenjem prvih svjedoka Tužilaštva Kantona Sarajevo, danas je u Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi. 
09.09.2022. u 14:45
get url
text

Svjedočili su Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, nekadašnji član SDA i aktuelni predsjednik Stranke za BiH, te Alma Čolo iz SDA.

Prema optužnici, trojica optuženih se terete da su od 20. do 25. februara 2020, posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak sa delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i na kojima su predloženi kandidati bili članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Javno objavio snimak

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i utjecajnog položaja, koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA, ukoliko na tim izborima svoj glas da njihovom kandidatu Fikretu Prevljaku za navedenu poziciju.

Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički sekretar stranke.

VEZANI TEKST - Počelo suđenje Asimu Sarajliću i ostalima za davanje dara i drugih oblika koristi

Svjedok Semir Efendić između ostalog je ispričao da ga je Tvrtković, par dana prije unutarstranačkih izbora, nazvao kasno navečer, iza 23 sata, da se hitno vide i da je bio zabrinut. Prepričao je da su se našli ispred zgrade u kojoj Efendić stanuje i da mu je Trvrtković ispričao da je imao poziv Šehovića da se sretne s nekim važnim ljudima iz SDA i da su to bili Sarajlić i Delalić.

Efendić je svjedočio i da mu je Trvtković ispričao da se vodio razgovor o glasanju na Kantonalnoj skupštini SDA Sarajevo i da je vršen pritisak i data ponuda u vezi sa zaposlenjem supruge da glasa za Prevljaka, te da se uplašio i uključio mobitel da snima, kao i da nije ništa dogovorio.

- Bilo ga je strah te situacije. Spominjana je OSA, Osmica (Osman Mehmedagić) – dodao je Efendić.

On je kazao da mu je Tvrtković, zaposlenik u Općini Novi Grad Sarajevo, mailom poslao snimak razgovora, te da je on sam taj snimak obradio, odnosno skratio, isjekao šum i dio kada se šuti, postavio imena i fotografije onih koji su razgovarali, te tako javno objavio dan ili dva nakon što su održani izbori na kojima je Prevljak dobio 59 glasova, a Efendić 40.

Efendić je rekao i da je, po onome što zna, jedan broj delegata slikao glasačke listiće kada je održana skupština na kojoj se birao predsjednik KO SDA Sarajevo.

On je odgovorio i da je uputio žalbu Izbornoj komisiji SDA i Predsjedništvu stranke, ali da mu na nju nije odgovoreno. Dopunio je da nije imao prigovor na sami proces glasanja, već je njegov prigovor bio ozbiljnije prirode.

Semir Efendić (FOTO: Damir Hodžić)

Na pitanja Sarajlićevog advokata Nermina Mulalića odgovorio je da mu je u postupku oduzet samo USB stik na kojem je cijeli snimak i snimak koji je on skratio.

Odgovorio je i da mu nije bilo dozvoljeno da se kao kandidat obrati na sjednici Kantonalne skupštine SDA kada je htio "mnogo toga" reći, te ustvrdio da je to bilo prvi put u praksi da se kandidatu ne dozvoli obraćanje.

Odbrani sporan snimak koji je ključni dokaz

Odbrana optuženih za ovaj snimak, koji je jedan od ključnih dokaza optužbe, kaže da je nezakonit dokaz i da je u pitanju neovlašteno snimanje.

Kadrija Kolić, Delalićev advokat, na kraju je ročišta i uložio prigovor navodeći da je svjedok Efendić potvrdio da je osnov za njegovo svjedočenje tonsko snimanje, te da je to školski primjer nezakonitog dokaza.

- Na ovo je bilo dužno voditi računa Tužilaštvo – dodao je Kolić.

Istakao je da je svjedok Efendić učestvovao u radnji krivičnog djela i da je zaprijećena veća kazna nego za predmet optužbe.

- Ovo je proces radi političke, profesionalne i sportske diskreditacije – rekao je Kolić.

Alma Čolo, koja je u tom periodu 2019. i 2020. godine bila na poziciji člana Predsjedništva SDA i predsjednica Izborne komisije SDA, tokom svjedočenja je pojašnjavala organizacionu strukturu stranke. Kazala je i da je uloga Izborne komisije da provodi izbore za centralne organe stranke, a da se za niže nivoe imenuju kantonalne, odnosno regionalne izborne komisije.

Pojašnjavala je i proceduru provođenja izbora na nižim nivoima gdje prvo mjesni ogranci predlažu kandidate. Odgovorila je i da joj se čini, ali nije sigurna, da je predsjednik kadrovske komisije bio Sarajlić, a njeni zadaci su da daje saglasnost na sva imenovanja kandidata na listi, da daje saglasnost i nominira po jednog eksternog člana svake zborne komisije.

Čolo je istakla i da spiskovi delegata koji biraju nisu tajni.

Alma Čolo (FOTO: Damir Hodžić)

Pojasnila je i da je glasanje tajno, a javno je samo izuzetno ako se svi slože ili ako ima jedan kandidat.

Čolo je naglasila i da birač ili kandidat može uložiti prigovor Kantonalnoj izbornoj komisiji u roku od 24 sata, a ako bude nezadovoljan rješenjem, može uložiti žalbu centralnoj Izbornoj komisiji SDA.

Efendić je, dodala je, nakon pet dana uložio žalbu centralnoj Izbornoj komisiji, Predsjedništvu SDA i Glavnom odboru, ali su ipak prihvatili taj podnesak.

- Taksativno je naveo navodne nezakonitosti u izbornom postupku. Smatrao je da je bilo lobiranja da se glasa za Prevljaka, da je povrijeđena tajnost jer su neki slikali glasački listić. Mi smo žalbu odbacili kao nedopuštenu jer naša Izborna komisija nije nadležna da to razmatra u prvostepenom postupku – rekla je Čolo i odgovorila na koji su način provjerili navode.

Tako je kazala da su dobili žalbu Efendića, zatražili izvještaj Kantonalne izborne komisije, te pozvali njene članove da dođu i pojasne detalje i odgovore na svaki Efendićev navod.

U pitanju su bili Jasmina Biščević-Tokić kao predsjednica te komisije, Taib Delalić kao član i Safet Softić kao vanjski član i svi su rekli da je proces glasnja bio u skladu s pravilima, a da za ono što se eventualno dešavalo izvan nemaju saznanja.

Čolo je, kazala je, o snimku upoznata putem medija. Rekla je i da je Sarajlić podnio ostavke na sve funkcije u stranci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.