open-navfaktor-logo
search
Donacija
NATO i Republika Mađarska predali BiH 30 novih respiratora
Primopredaja respiratora koje su Bosni i Hercegovini donirali NATO-ov Euroatlantski centar za koordinaciju i odgovor na katastrofe i Vlada Republike Mađarske, vrijednosti 1.104.900 eura, održana je danas u Sarajevu.
01.02.2022. u 15:32
get url
text

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević naglašava da je današnja primopredaja dokaz da se zajedničkim djelovanjem različitih subjekata sa nacionalne ili međunarodne razine može doprinijeti postizanju zdravstvene sigurnosti, zaštite i boljeg zdravlja za sve žitelje BiH.

- BiH danas preuzima 30 respiratora kao potporu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Donirani respiratori će biti dodijeljeni zdravstvenim ustanovama sukladno iskazanim potrebama, na način da će ustanove u Republici Srpskoj dobiti 20 respiratora, a ostalih deset ide u Brčko Distrikt. Iz Federacije nisu iskazane potrebe za ovim respiratorima - objasnila je ministrica.

Dodala je da će ova medicinska oprema omogućiti povećanje obujma i kvaliteta zdravstvenih usluga koje se pružaju oboljelima od koronavirusa.

Podsjetila je da je NATO u 2021. godini donirao BiH transportne komore s negativnim pritiskom, infracrvene beskontaktne termometre i prijenosne rentgen uređaje s pomoćnom opremom. Također, podsjetila je da je Republika Mađarska donirala BiH 200.000 doza Sinofarm vakcina u periodu kada se BiH nalazila u složenoj epidemiološkoj situaciji.

Ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa podsjetio je na pomoć koju je ova zemlja uručila BiH u borbi protiv pandemije koronavirusa. Smatra da današnjom donacijom Mađarska nastavlja služiti regiji u susjedstvu Mađarske i u koju se ubraja i BiH.

- Moram naglasiti da Mađarska i dalje podržava evropsku integraciju BiH, jer evropski projekt ne može biti završen bez punopravnog člansta zemalja zapadnog Balkana, gdje spada i BiH. Ovo je zajednički sigurnosno, politički i ekonomski interes i zbog toga možete uvijek računati na podršku Mađarske – zaključio je Posa.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić je zahvalio na nevojnoj dimenziji saradnje NATO saveza i BiH, a koja je dokazala da BiH u NATO-u ima partnera na kojeg može računati u trenucima kada joj je najpotrebnije, a zahvalio je i Ambasadi Mađarske koja je pokazala novu dimenziju saradnje s BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.