open-navfaktor-logo
search
Četvorogodišnji proces
NATO: Oružane snage BiH na najtežem testu u svojoj 16-godišnjoj historiji
Oružane snage Bosne i Hercegovine će u septembru 2022. godine bit će na najtežem testu u svojoj 16-godišnjoj historiji.
15.08.2022. u 21:55
get url
text
get url
text

Više od 800 vojnika, navode iz NATO-a, bit će procijenjeno kako bi se vidjelo da li mogu djelovati prema istim strogim međunarodnim standardima prema kojim djeluje više od 70 nacija širom svijeta.

NATO ovo naziva Programom evaluacije i povratnih informacija koncepta operativnih sposobnosti (OCC E&F). To je četvorogodišnji, dvostepeni proces progresivno sve izazovnijih evaluacija. I na kraju toga, snage će biti certificirane za korištenje kao dio međunarodnih operacija širom svijeta (ne samo sa NATO-om, već i misijama EU i UN-a).

U NATO-u, vojno osoblje može biti raspoređeno samo ako njihova matična država ponudi da ih pošalje (NATO je možda najmoćniji vojni savez u historiji i može pozvati 3 miliona vojnog osoblja, ali zapravo nema svoje snage).

- Ali ova procjena dokazuje da je osoblje koje će možda jednog dana raditi uz nas, spremno i sposobno da stoji rame uz rame s nekim od najbolje obučenih vojnih snaga na svijetu – piše u tekstu.

Koncept OCC dostupan je NATO saveznicima i zemljama Partnerstva za mir, kao i NATO-vim partnerima u Mediteranskom dijalogu (MD), Istanbulskoj inicijativi za saradnju (IC).

- U slučaju uspjeha, jedinica za OSBiH pridružit će se više od 13.000 vojnika iz 15 partnerskih zemalja kako bi završila program – kažu iz NATO-a i dodaju:

- Znamo da nijedna zemlja ne može sama riješiti sigurnosne izazove sa kojima se svi suočavamo. Dakle, vojske iz različitih nacija će redovno morati da rade zajedno, bilo da se radi o podršci miru, odbrani od sajber prijetnji ili radu na spašavanju života civila zarobljenih u porastu poplavnih voda.

Program za evaluaciju i povratne informacije o konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) postavlja zajedničke standarde koje sve nacije moraju ispuniti, navode oni, pokazujući da mogu raditi koristeći isti jezik, iste procedure i istu opremu.

-  To znači da možete okupiti vojnike iz 30 nacija i oni mogu raditi kao jedan tim. Mogućnost da se to uradi zove se 'interoperabilnost' – zaključili su.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.