Ponedjeljak, 02.08.2021.

Nderitu posjetila MC Srebrenica: Poricanje genocida i govor mržnje su za mene šokantni

U Memorijalnom centru Srebrenica danas je boravila Alice Nderitu, specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Nakon što je odala počast žrtvama genocida polaganjem cvijeća i obilaskom mezarja Memorijalnog centra, Nderitu je obišla muzej u kojem je stalna postavka izložbe ''Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice''.

Nakon obilaska uslijedio je razgovor sa direktorom i predsjedavajućim upravnog odbora Memorijalnog centra, dr. Emirom Suljagićem i Ševketom Hafizovićem, na kojem se, između ostalog, razgovaralo o trenutnim aktivnostima u Centru i predstojećoj 26. godišnjici genocida.

- Danas smo u Memorijalnom centru imali priliku razgovarati o aktuelnim pitanjima vezanim za genocid, za preživjele žrtve genocida i sa čime se danas nakon toliko godina suočavaju. Želimo da znamo na koji način sankcionisati one koji šire govor mržnje i negiraju genocid, te smo tražili od specijalne savjetnice, da generalnom sekretaru UN-a, Antoniu Guterresu, prenese našu zabrinutost. Očekujemo da Ujedinjene nacije, koje nisu uspjele zaštititi stanovništvo u sigurnoj zoni Srebrenica u julu 1995. godine, sada preuzmu konkretne obaveze kad je u pitanju zakonsko kažnjavanje negatora genocida i onih koji još održavaju živom istu onu ideologiju koja je dovela do genocida - rekao je predsjedavajući upravnog odbora Ševket Hafizović.

- Izuzetna mi je čast biti ovdje u okviru svoje prve službene posjete kao specijalnog savjetnika za prevenciju genocida. Poricanje genocida i govor mržnje su za mene šokantni. Od izuzetne važnosti je riješiti i poricanje genocida i govor mržnje, to je imperativ za unapređenje napora ka pomirenju u zemlji - istakla je specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida.

Ona je također naglasila važnost izgradnje obrazovanja kao polja za međusobno razumijevanje , a ne podjelu, koje bi pružilo budućnost mladim ljudima u Bosni i Hercegovini.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh