open-navfaktor-logo
search
Geneza "prijateljstva"
"Ne sjećam se rukovanja sa Ćudić, pričala o kreativnoj industriji, ne porodiljama, prijedlog joj brutalno neozbiljan"
Kada sam ja to sračunao, to dođe 19 maraka po porodilji. To je tako jedan brutalno neozbiljan prijedlog, da smo vidjeli da nema šanse da trošimo vrijeme na taj amandman, rekao je premijer o amandmanu zastupnice Ćudić
16.07.2019. u 17:49
get url
text

Tokom rasprave o rebalansu budžeta Federacije Bosne i Hercegovine u Parlamentu FBiH, veći broj zastupnika postavljao je pitanja premijeru Fadilu Novaliću. Među njima i Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke. Novalić, koji je inače sklon izražavati se birokratskim rječnikom i općenito biranim riječima, ovog puta je u odgovorima zastupnicima dao sebi oduška. 

Osnovna zamjerka Sabine Ćudić, koja je također malo "slobodnije" obrazložila svoje primjedbe na rad Vlade FBiH i premijera Novalića, a posebno kada je rebalans budžeta u pitanju, odnosila se na neosnivanje porodiljskog fonda u FBiH. Ona je obrazložila kako je premijer prije četiri godine, navodeći tačan datum, održao sastanak sa delegacijom Naše stranke na kojem je to usaglašeno. Potom je kazala i kako je 2016. godine, također navodeći tačan datum, "premijer Novalić imao jednu malu kontroverzu, jednu u nizu, gdje je kritizirao životne stilove građana FBiH". 

"Bezobrazna" zastupnica

-Tada je na pitanje novinara rekao: "Hoće li građanima biti bolje ako im kažem da smo za 20 godina izgubili trećinu beba kada je u pitanju rađanje. Od '96. do 2015. godine rađa se za trećinu manje beba". Nakon toga, u martu 2017. godine, gospodin Novalić na pitanje o odlasku mladih iz BiH i generalno egzodusu stanovništva iz BiH, kaže da je pad nataliteta veći problem u FBiH od iseljavanja te u prilog tome navodi podatke o opadanju broja upisanih prvačića u osnovne škole. Iste godine, 25. juna, Novalić se susreće sa udruženjem "Žene ženama" u ovoj zgradi, gdje se sa njima rukuje i tvrdi da je porodiljski fond na nivou FBiH te izjednačavanje porodiljskih naknada u čitavoj FBiH jedan od prioriteta ove Vlade. I prima 12.000 potpisa koje su potpisali građani i građanke FBiH u prilog ovoj ideji - rekla je Ćudić. 

Zastupnica Naše stranke je potom nastavila sa obrazlaganjem, pa je navela kako je u oktobru 2018. godine sa Novalićem prisustvovala sastanku povodom izrade nove reformske agende u Sloveniji, gdje je premijer kao jedan od planova Vlade FBiH istaknuo osnivanje porodiljskog fonda, a u sklopu kreiranja strategije za pitanje mladih. Spomenula je i to kako su Novalić i Vlada odbili 87 amandmana prilikom usvajanja budžeta FBiH za 2019. godinu te da je kasnije premijer rekao kako će ti amandmani biti razmotreni prilikom rebalansa budžeta. Dodala je da jedva čeka odgovor. 

-Indikativan je i zaključak Glavnog odbora SDA gdje navode kako pozivaju svoje članove da što prije pristupe izradi zakokona o zaštiti porodica sa djecom. Taj zakon smo imali ovdje u proceduri, tada upućujem niz amandmana na taj zakon, na koje nikada ne dobijam odgovor. Dolazimo evo do jula kada usvajamo rebalans. Četiri pune godine Novalić obećava rješavanje ovog pitanja. Njegove kolege zastupnici kažu kako 20 godina rješavaju ovo pitanje. Devet godina je planirano slijetanje na Mjesec. Da ne kažem koliko malo vremena je trebalo da se ovakvi fondovi u bivšem sistemu riješe - rekla je Ćudić u svom pomalo teatralnom istupu u Parlamentu.

Kazala je da zakon o kojem SDA govori ne rješava pitanje porodilja, već sve prebacuje na kanton, nazivajući ga "taj krnjavi nesretni zakon", koji omogućava samo dječiji doplatak za socijalno ugrožene porodice.

-Dala sam vam upravo genezu mog prijateljstva sa Novalićem, i niza obećanja i rukovanja - rekla je Ćudić, a potom se obratila predsjedavjućem Mirsadu Zaimoviću kojem je spočitala da joj je rekao kako je "najbezobraznija zastupnica u ovom parlamentu kada govorimo o ovim stvarima". Zaimović ju je, odmah po završetku izlaganja "ukorio" upozoravajući da mu "ne stavlja u usta ono što nije rekao". 

Da je učila o suštini...

Ćudić je zaključila kako od Novalićevih obećanja nema ništa te da u vezi sa ovom temom neće ponovo uputiti amandmane. 

Uslijedio je Novalićev odgovor. 

-Gospođa Sabina Ćudić se jako potrudila da poreda sve te izjave..., a možda bi bolje bilo da je naučila nešto o suštini ovog pitanja, kada su u pitanju porodiljska bolovanja. Tačno je da je natalitet malo veći problem od odlaska ljudi, jer smo odlaske uvijek "kompenzirali" rađanjem. Tačno je da je Bosanka rađala 5,4 djece 1955. godine, a 1,4 prosječno danas. Konstantno nam tih 50 godina pada natalitet. Nije u pitanju samo neplaćanje porodiljskih obaveza. Međutim, zaista se postavlja pitanje je li samo Federacija dužna rješavati pitanje porodiljskih bolovanja, jer je to u zoni socijale i zdravstva koja je podijeljena nadležnost. To je jedno, drugo, tamo je, moji su stavovi izneseni... Pet puta je rečeno da smo se rukovali, ja se ne sjećam. Ja sam Sabinu Ćudić upoznao na  work shopu u Ljubljani. Tako da, ne znam, a 2015. smo pregovarali sa Dinom Duraković i sa Dennisom Gratzom. I sasvim je tema kod Zakona o radu bila druga, a ne ova. Odbili smo amandmane, jer smo vidjeli amandman Sabine Ćudić, morate se prisjetiti i Vi, je bio pet i po miliona maraka za porodilje. Kada sam ja to sračunao, to dođe 19 maraka po porodilji. To je tako jedan brutalno neozbiljan prijedlog, da smo vidjeli da nema šanse da trošimo vrijeme na taj amandman - rekao je Novalić. 

Dodao je kako pitanje porodilja treba sistemski riješiti i ako "uvažena zastupnica sjeća Ljubljane, gdje smo to radili, ja sam to nominirao kao problem". 

-Vi ste nominirali da nam treba nekakva kreativna industrija, niste govorili o porodiljama, ja sam govorio o porodiljama. Ja sam rekao da je to veliki problem i da ga trebamo riješiti. Rekao sam da to stoji u planu buduće vlade koja bi ga trebala predložiti Parlamentu i usvojiti, i onda ići tim putem, a ne riješiti zato što..., ne znam, Naša stranka to hoće - rekao je Novalić. 

Pitanje mladih i nataliteta jedno je od tri cilja buduće vlade u Federaciji. O tome je premijer Novalić ranije govorio za Faktor. Podrška zapošljavanju mladih  jedna je od mjera u pogledu rješavanja njihovog statusa, zatim podrška u stambenom zbrinjavanju te podrška rađanju, odnosno natalitetu. Kreatori mjera računaju da su ovo ključne stvari koje muče tu populaciju.

VEZANI TEKST - Novalić: Vlada FBiH već ima spreman program rada u naredne četiri godine, imamo tri cilja

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.