open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Ne žele Nacionalnu biblioteku u Vijećnici, Ovčina pita: Koliko Gradska uprava zaradi na iznajmljivanju?
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) prošle godine trebala se vratiti u Vijećnicu, ali to se do danas nije dogodilo. 
13.08.2022. u 09:40
get url
text

Zapravo, kako je Faktor ranije pisao, nije bilo nikada ni planirano da se Biblioteka vrati u punom kapacitetu, već trećina, i to u prostore koji joj pripadaju prema Glavnom projektu obnove zgrade, a u pitanju je 2.000 i nešto kvadrata.

- Nakon odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva o povratku Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u Vijećnicu 26. maja 2021. godine, uposlenici su ovu vijest primili sa radošću i počeli pripreme povratka. Ono što nas je razočaralo jeste činjenica da je sve samo ostalo na papiru i lijepim obećanjima. Ne dozvoljava nam se ni pristup ovoj zgradi, a kamoli povratak u Vijećnicu. Prebacuje se odgovornost sa jednih na druge, ali osnovno pitanje je zašto nam niko ne dozvoljava povratak u svoje. Mi smo kao institucija postali beskućnici pored vlastitog doma. Međutim, jasno nam je zašto se ignorišu naši zahtjevi o povratku. Vlast koristi pogodnosti zgrade Vijećnice za sticanje finansijskih sredstava za "vlastite aktivnosti" i zarađuje značajna sredstva od iznajmljivanja prostorija ove zgrade. Moram naglasiti da od tih sredstava, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH nije dobila niti jedan fening, a bilo bi lijepo javno znati koliko Gradska uprava zaradi godišnje na iznajmljivanju prostorija namijenjenih za Biblioteku - kazao je za Faktor Ismet Ovčina, direktor NuBBiH-a. 

Podsjeća da su u julu 2020. godine Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine proglašene nacionalnim spomenikom "naše države kojim se iznova potvrđuje značaj i vrijednosti naše institucije za društvo koje gradimo".

- Postavlja se pitanje, treba li ova građa biti u Vijećnici gdje joj je i mjesto ili propadati u neuvjetnim prostorijama u kojima se trenutno nalazi? Ovo je bezdušni birokatski, a prije svega necivilizacijski odnos prema kulturnom naslijeđu jedne zemlje i NUBBiH, članicom svih meritornih svjetskih i evropskih bibliotečkih asocijacija. O detaljima i razlozima takvog odgovora očekujemo da i vi pitate nosioce navedenih funkcija, odnosno predstavnike političkih partija koje učestvuju u rukovođenju gradom Sarajevo. O navedenom ćemo više govoriti i na skromnom obilježavanju 30. godišnjice granatiranja NUBBiH-Vijećnice 25. augusta 2022. godine - poručio je Ovčina. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.