open-navfaktor-logo
search
Odgovori kantona
Neke općine u BiH nemaju nijednog vatrogasca, neki kantoni ih imaju četiri na 10.000 građana
Bosna i Hercegovina na nešto više od 3,5 miliona stanovnika ima oko 3.000 vatrogasaca, a u nekim općinama ih nema nikako.
06.11.2021. u 07:50
get url
text

Prema podacima koji su dostavljeni u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine kao odgovori na zastupničko pitanje, može se sumirati da na 10.000 stanovnika imamo u prosjeku devet do deset vatrogasaca.

Iako standard nije posebno propisan, poređenja radi, jedna Francuska ima 37 vatrogasaca na 10.000 stanovnika, što znači da imamo bar četiri puta manje.

Odgovore na zastupničko pitanje o broju vatrogasaca i vozila kojim raspolažu dostavilo je sedam kantona i Brčko distrikt.

VEZANI TEKST - Vatrogasci će tužiti Fikreta Abdića: Tri godine bez plaćenog prekovremenog, oprema očajna, starija od radnika

Situacija se razlikuje od kantona do kantona.

Srednjobosanski kanton ima 180 vatrogasaca, ali u Općini Dobretići, naprimjer, nema nijednog, dok neka vatrogasna društva nemaju nijedno vozilo. Kada se uzme u obzir broj stanovnika prema popisu iz 2013. godine, jednostavnom računicom se dođe do podatka da u ovom kantonu na 10.000 stanovnika ima sedam vatrogasaca.

Ista situacija je i u Unsko-sanskom kantonu.

Istom računicom može se zaključiti da u Kantonu Sarajevo na 10.000 stanovnika ima otprilike devet vatrogasaca, koliko i u Zeničko-dobojskom kantonu, te Bosansko-podrinjskom kantonu.

Najlošija situacija je u Posavskom kantonu, koji ima 21 vatrogasca, odnosno četiri do pet na 10.000 stanovnika.

U najpovoljnijoj situaciji je Hercegovačko-neretvanski kanton sa 12 vatrogasaca na 10.000 ljudi, ali je i to daleko iza nekog standarda u Evropi.

Brčko distrikt ima 57 vatrogasaca i oko 83.500 stanovnika, što znači šest vatrogasaca na 10.000 građana.

Odgovore o broju vatrogasaca nisu poslali iz bh. entiteta Republika Srpska, te Livanjskog, Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

No postoji podatak da u RS-u ima oko 1.350 vatrogasaca ili njih deset na 10.000 stanovnika.

Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH nije propisao neki minimum. Navedeno je da se broj vatrogasaca i minimum određuje u planu zaštite od požara općine, grada i kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.