Nelson je naglasio podršku SAD-a novom visokom predstavniku u BiH i vitalnu ulogu OHR-a u provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Potičemo političke lidere da se fokusiraju na reforme potrebne za unapređivanje evropskog puta BiH i poboljšanje ekonomije kako bi BiH što manje zavisila od međunarodne supervizije. Retorika podjele samo usporava napredak koji će koristiti svim građanima BiH - navedeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD u BiH.

Schmidt je za visokog predstavnika u BiH imenovan prošle sedmice dok bi dužnost trebao preuzeti 1. augusta. Valentin Inzko koji je do sada obnašao tu dužnost podnio je ostavku.

Kao osmi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Schmidt je najavio je da će osnova njegovog djelovanja u BiH biti da radi u saglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim dužnosnicima, građanima BiH i mladim ljudima.

Dodik je odmah po imenovanju Schmidta kazao da Republika Srpska ne prihvata imenovanje njemačkog diplomate za visokog predstavnika u BiH, niti bilo kakve njegove ingerencije, ocjenjujući da je riječ o neproceduralnom imenovanju.

Politički predstavnici iz Republike Srpske sutra bi trebali da se susretnu s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem kada će razgovarati upravo o tom imenovanju.