open-navfaktor-logo
search
Kontrola u Sarajevu
Nema otkazanih letova zbog koronavirusa, od danas i punkt za skeniranje putnika
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo do sada nije bilo otkazivanja letova zbog koronavirusa, a od danas je na Aerodromu uspostavljen i punkt za skeniranje putnika. 
26.02.2020. u 11:59
get url
text

- Svi letovi se odvijaju prema utvrđenom redu letenja. Nije bilo nikakvih otkazivanja letova zbog koronavirusa. Ukoliko je do otkazivanja letova dolazilo prethodnih dana, to je više bilo zbog vremenskih prilika ili zbog kompanijskih razloga - kazala je za Faktor Sanja Bagarić-Arnaut, glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Prema njenim riječima, od danas je na Aerodromu postavljen punkt za skeniranje putnika. 

- Riječ je o šalteru sanitarne granične inspekcije, na kojem putnici popunjavaju upitnik koji se odnosi na njihovo trenutno zdravstveno stanje. Screening se vrši u skladu sa naredbom Kriznog tima Federalnog ministarstva zdravstva. Skeniraju se putnici sa svih dolaznih letova na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a informacije se posebno uzimaju od putnika koji dolaze iz Kine, Južne Koreje, Italije i Irana. Daju im se i uputstva kako postupati ako im se za vrijeme boravka u BiH pojave simtomi, kao i brojevi telefona zavoda za javno zdravstvo - naglasila je.

Bagarić-Arnaut je dodala da, ukoliko putnici prilikom dolaska na Aerodrom navedu kako već imaju neke od simptoma koronavirusa, u tom slučaju se odmah obavještavaju epidemiolozi, zavodi za javno zdravstvo, koji dolaze i provode daljnje mjere koje su u njihovoj nadležnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.