open-navfaktor-logo
search
Poslodavci poručili
Neophodno unapređenje fiskalnih olakšica za rad slobodnih zona
U sjedištu Vlade Federacije BiH danas je održana 12. redovna sjednica Savjeta za strane investitore (SSI) Federacije BiH, kojom je predsjedavao predsjednik ovog tijela i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, a kopredsjedavao potpredsjednik i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.
16.11.2022. u 16:51
get url
text
Savjet stranih investitora

U tematskom smislu, današnji sastanak bio je nastavak 11. sjednice na kojoj je razgovarano o slobodnim zonama, kao veoma važnom instrumentu ekonomske politike.

Dekarbonizacija preduzeća

U uvodu je ministar Vujanović podsjetio da su u prošloj godini direktna strana ulaganja u Federaciji BiH iznosila 825,6 miliona KM, što je 85 posto od ukupno 971,2 miliona KM stranih ulaganja u BiH za 2021. godinu. Kako je istakao, cilj današnje centralne teme 12. sjednice je da ova ulaganja ubuduće budu znatno veća, a za što je jedna od bitnih pretpostavki za afirmativnije poslovanje u okviru ekonomskog modela slobodnih zona.

Ministar Zukić je prisutne upoznao da je pripremljen tekst Zakona o razvoju male privrede u FBiH, koji bi trebao osigurati više sredstava za razvoj ove oblasti. Izrazio je očekivanje da će novi saziv Vlade FBiH i Parlamenta FBiH podržati ovo bitno zakonsko rješenje.

Također je kazao da su završeni preliminirani razgovori sa Svjetskom bankom s ciljem osiguravanja sredstava za dekarbonizaciju malih i srednjih preduzeća i unapređenje digitalizacije u njihovom radu.

Inače, sve četiri slobodne zone u BiH nalaze se na teritoriju Federacije BiH.

Svi učesnici današnjeg sastanka, od kojih su neki prisustvovali putem video-veze, saglasni su u ocjeni da slobodne zone treba unaprijediti kroz mjere i ekonomske i carinske politike.

O prednosti poslovanja u slobodnim zonama govorio je, uime Slobodne zone HOLC d.o.o. Puračić - Lukavac, direktor Mahir Selimović. Kako je kazao, danas ova zona zapošljava 400 radnika i izvozi 99 posto proizvodnje u vrijednosti od oko 60 miliona KM. Istakao je neophodnost unapređenja fiskalnih olakšica za rad slobodnih zona, kako je to već situacija u Republici Srbiji i drugim zemljama gdje je poslovanje u ekonomskom modelu slobodnih zona puno afirmiranije.

Otvaranje slobodne zone u Trebinju 

Potrebu uvođenja carinskih olakšica za slobodne zone naglasio je predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža. O tome je govorio i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, koji je istakao značaj afirmiranja ekonomskog modela slobodnih zona u privlačenju, kako je kazao, ekonomskih giganata, poput VW, ilustrirajući to primjerom veoma uspješne slobodne zone Pirot u Republici Srbiji.

Učesnicima sastanka se, također video-vezom, obratila i pomoćnica ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske za ekonomsku saradnju Slobodanka Dubravac kazavši, uz ostalo, da su u toku finalne aktivnosti za otvaranje prve slobodne zone u ovom entitetu, i to u Trebinju.

Također, i izvršni direktor brčanskog Bimala, dijela STUDEN Holdinga, Ševal Suljkanović je kazao da postoji interes za otvaranje slobodne zone i u Brčko distriktu BiH.

Na današnjem sastanku Savjeta za strane investitore FBiH je ocijenjeno da je potrebno zajedničko djelovanje nadležnih institucija svih nivoa vlasti i zainteresiranih privrednika i njihovih udruženja, kako bi se došlo do novih zakonskih rješenja koja bi rad postojećih i budućih slobodnih zona učinili još prosperitetnijim. To će doprinijeti razvoju ukupne privrede, te otvaranju novih radnih mjesta i, svakako, značajnom privlačenju stranih investitora.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.