open-navfaktor-logo
search
Odazvali se pozivu
(Ne)ovisni čelnici sindikata: Šta su Hočko i Vatreš radili na skupu u organizaciji Naroda i pravde
Više puta ponoviti kako smo mi politički sindikat, a onda na svoj stranački događaj dovesti predsjednike iz druga dva sindikata, klasični je politički diletantizam. To samo mogu loši, neiskusni, neobrazovani političari, poput Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, koristiti kao argument, kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo.
04.04.2022. u 14:10
get url
text

Selimić je to izjavio nakon što su se društvenim mrežama proširile fotografije sa skupa u organizaciji političke partije Narod i pravda, održanog prošlog petka uvečer u jednom sarajevskom hotelu, na kojima su u prvim redovima snimljeni prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, i Elvedin Vatreš, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS.

Uvijek ću se odazvati

Šta će čelnici sindikata, koji trebaju biti neovisni od bilo koje političke opcije, i čiji bi glavni zadatak, cilj i svrha trebao biti poboljšanje kvalitete radnih mjesta, općih uvjeta rada i života članova, na skupu jedne političke partije, upitali smo i prim. dr. Hočka, koji nam je potvrdio da su i on i Vatreš prošlog petka prisustvovali spomenutom događanju.

- Savjetovao bih tome ko vam je dostavio informacije da je bolje da se bavi obavještajnim poslovima u nekoj agenciji jer se očigledno ne bave sindikalnim aktivnostima. Rezultat toga je da 30 i više mjeseci još ništa nisu postigli - kaže Hočko.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS kaže kako se odazvao pozivu Naroda i pravde da prisustvuje tribini, pod nazivom "Jačanje institucija države Bosne i Hercegovine".

Prim. dr. Izet Hočko

- To je za mene dobra tema, možda bi neki prisustvovali tribini "slabljenje institucija države BiH" - dodaje Hočko.

Kaže "kako se i prije dvije godine, kada je 'šestorka' bila na vlasti, odazvao tribini, čija je tema bila reforma u zdravstvu".

- Mislim da se sindikat treba izdignuti iznad politike i kontrolisati je, a ne obratno - da politike kontrolišu sindikat. Ja ću se uvijek odazvati, koja god me stranka zovne. Pobornik sam pozitivnih kretanja u društvu. Informacije koje su meni dobrodošle, tamo sam ih čuo. Na tom događaju bilo je još mojih kolega, i da je Selimić bio, ja bih se i sa njim pozdravio - naveo je Hočko.

No Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo, i član pregovaračkog tima sa Vladom KS, kaže "kako je u najmanju ruku licemjerno ono što mjesecima izjavljuje prvi čovjek Naroda i pravde, ali i ono što govori dr. Hočko".

Jasmin Avdović

- Ako je riječ o tribini, a ne privatnom skupu te političke partije, pitam - kako se poklopilo da čelnici baš ta dva sindikata, za koje mi pouzdano znamo da su njihovi protežei, dobiju pozivnicu, a mi, mislim na ostale sindikate - ne, i da skupa sa njima nešto naučimo o "jačanju institucija države BiH"?!

Osim toga, ako je vladajućoj "Trojci" u KS, koju čini i Narod i pravda, toliko stalo do jačanja institucija države, onda prvo što bi trebali učiniti je poštovati važeće zakone i u skladu s tim provesti četiri pravosnažne presude koje smo protiv njih dobili na sudovima, a koje oni mjesecima drže u ladicama. Mislim da će se i vlast u KS složiti sa mnom ako kažem da nema boljeg dokaza da imate želju jačati institucije ove države ako provodite ono što je rekao zakon i sud - ističe Avdović.

Prepiska Konakovića i Delihasanovića 

Iz Sindikata radnika u zdravstvu KS kažu "kako su prethodnih godina više puta slušali kako ih Konaković naziva političkim sindikatom", a posljednja takva poruka od prošle sedmice upućena je i tokom međusobne prepiske predsjednika Naroda i pravde Konakovića i Keme Delihasanovića, predsjednika Sindikata radnika JU Apoteke Sarajevo.

- Počnite se ponašati sindikalno, i manje se bavite politikom. Ovo se davno moglo završiti da niste unijeli politiku. Vlada je nudila konkretna rješenja - stoji u poruci Elmedina Konakovića upućenoj Kemi Delihasanoviću.

Dvolično i licemjerno

No iz Sindikata radnika u zdravstvu KS demantiraju ovakve navode Konakovića. Prije svega, kažu "kako im pregovarački tim Vlade KS do sada nije ponudio nijedno rješenje, ali i da mjesecima nisu održali nijedan sastanak sa vlastima jer ih, kako kažu, izbjegavaju".

- Mi sve što radimo u skladu je sa zakonom, a činjenica da još nisu provedene naše sudske presude govori da su Konaković i premijer KS Edin Forto ti koji ne rade po zakonu. Nazivati nas "političkim sindikatom" u najmanju ruku je dvolično i licemjerno.

Mi smo 2017, kada je premijer bio Konaković, a na vlasti koalicija SDA-SBB, imali teške pregovore i štrajk, a potom i 2018. kada je premijer bio Adem Zolj, a na vlasti i dalje SDA. Tada smo, istina, nakon mjesec pregovore završili potpisivanjem Granskog kolektivnog ugovora. Potom dolazi 2019, godina vladavine "šestorke" kada je doktorski sindikat u decembru "ispod stola" sa Fortom potpisao nezakoniti strukovni kolektivni ugovor.

Za sve to znaju silni pravnici koji sjede po kancelarijama Vlade KS, ali niko ne reaguje. Godinu poslije Sindikat je sa pregovaračkim timom vladajuće koalicije SDA-SBB-DF bio pri kraju dogovora, ali tadašnji premijer Mario Nenadić, iz njemu znanih razloga, odugovlačio je parafiranje. Onda je došla 2021. i pandemija, vladavina "Trojke" (NiP, NS, SDP - prva klapa, drugi put) i od tada do danas nismo se pomakli ni milimetra. Nakon svega optuživati nas da smo "politički sindikat", rekao bih da to samo Konaković može - dodaje Selimić.

Prim. dr. Edo Selimić

Kaže "kako je pravo svakoga da radi šta hoće, ali onog trenutka kada postane javna ličnost i počne odlučivati o sudbini drugih ljudi, nema pravo da svoje lično unosi u tu priču".

- Sve ono što se od 2017. do danas desilo, kada je riječ o animozitetima Konakovića prema našem Sindikatu, a uporedo s tim nezakonitim davanjima doktorskom sindikatu, od potpisivanja Strukovnog kolektivnog ugovora, a potom i reprezentativnosti, previše je da bi bilo slučajno. Ovo je ciljana, providna igra Naroda i pravde i njegovih perjanica NS i SDP-a. Hočko i Vatreš u toj igri politički su iskorišteni - zaključio je Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.