open-navfaktor-logo
search
KJKP Rad
Nepropisno parkirana vozila otežavaju odvoz smeća: Sarajevski eko redari napisali više od 1.700 kazni
Nepropisno parkirana vozila sve češće izazivaju poteškoće prilikom obavljanja svakodnevnog posla uposlenika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Sarajevo.
13.04.2021. u 07:46
get url
text

- Ekipe KJKP Rad Sarajevo u toku radnog dana koji je raspoređen u tri smjene obave u prosjeku oko 120 operacija. Na svakoj dionici imamo u prosjeku 50 stajanja kako bismo ispraznili kontejnere, a po pravilu na svakoj desetoj lokaciji se nalaze nepropisno parkirana vozila koja onemogućavaju pražnjenje kontejnera ili kretanje vozila – kažu iz ovog preduzeća.

Kaže kako je najeći broj takvih vozila na području četiri gradske općine, a da prednjače urbani prostori sa uskim saobraćajnicama.

- Ovaj problem se posebno reflektuje u zimskom periodu gdje pored nepropisno parkiranih vozila nismo u mogućnosti da očistimo saobraćajnice od snijega, a pored toga i da izvršimo odvoz otpada.

Iz Rada kažu da u takvim slučajevima radnici obavještavaju nadležnu policijsku upravu kako bi se problem riješio.

- Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo u skladu sa svojim raspoloživim kapacitetima djeluju na terenu u rješavanju problema. Izriču se kazne, a nerijetko se angažuje i pauk-služba koja vrši uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa saobraćajnica, pored posuda za odlaganje otpada ili ispred smetljarnika. Parking prostor jeste jedan mali dio problema, ali najveći problem jeste upravo nemar vozača – ističu iz Rada, te nastavljaju:

- Također, pored pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa ovlaštenjima, a prema nadležnosti Zakona o komunalnoj čistoći djeluju i Eko redari koji na terenu fotografišu i evidentiraju zapisnicima nepropisno parkirana vozila pored posuda za odlaganje otpada, koji se predaju nadležnoj kantonalnoj komunalnoj inspekciji na dalju obradu. U 2020. godini bilo 1.736 zapisnika.

Iz Rada apeluju na vozače da "budu promjena koju žele vidjeti kod drugih te da vlastitim primjerom pokažu da se može i da žele bolje".

- Potrebno je da povedu računa na kojim mjestima parkiraju svoja vozila kako ne bi ometali radnike KJKP Rad u obavljanju svakodnevnih obaveza, a posebnu pažnju da obrate na to da ne parkiraju svoja vozila na mjesta gdje se nalaze kontejneri ili smetljarnici u zgradama – zaključuju iz Rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.