open-navfaktor-logo
search
Devet zahtjeva
Neratni invalidi ogorčeni Vladom FBiH: Mi nemamo vremena za čekanje da njima proradi savjest
Iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine objavili su saopćenje u kojem iskazuju nezadovoljstvo činjenicom da još nisu dobili odgovor na zahtjeve koje su uputili Vladi FBiH.
20.12.2022. u 12:20
get url
text

- Više od pola mjeseca je od održavanja protesnog skupa ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kada je veliki broj osoba sa invaliditetom i članova njihovih porodica od Vlade zatražio ispunjenje zahtjeva kojima bi se poboljšao položaj ove populacije kojoj je egzistencija odavno ugrožena, a prava uveliko zanemarena.

Šokirani smo činjenicom da niko iz Vlade nije poduzeo nijedan korak niti izrazio spremnost da krene u realizaciju ovih zahtjeva, što nas navodi na zaključak da ih uopće ne interesuje katastrofalan položaj u kojem se nalaze osobe sa invaliditetom i djeca sa poteškoćama u razvoju u Federaciji BiH - naveli su u saopćenju. 

Dalje navode kako su slike i svjedočenja sa protesta o agoniji koju proživljavaju osobe sa invaliditetom obišle čitav svijet te da su dobili veliki broj poruka podrške, razumijevanja i brige za položaj ove populacije u našoj državi. 

- Jedini kojih se ovo izgleda ne tiče zarađuju plaću u zgradi ispred koje smo protestovali. Mi nemamo vremena za čekanje da njima proradi savjest, ukoliko je uopće imaju! Prinuđeni smo da se hitno obratimo svim međunarodnim faktorima koji djeluju u BiH, kako bismo ukazali na poniženje kojim smo izloženi i zatražili podršku u ostvarivanju naših prava - poručili su iz Unije. 

Kako ističu, spremni su na radikalizaciju protesta i korištenje svih zakonom dozvoljenih sredstava u borbi za svoje prava.

U saopćenju podsjećaju da su Vladi FBiH uputili devet zahtjeva, od čijeg ispunjenja ne odustaju, navodeći da ih ne interesuju obećanja i parcijalna, privremena rješenja. 

- Pozivamo sva udruženja osoba sa invaliditetom i porodica djece sa poteškoćama u razvoju da nam se pridruže jer samo zajedno možemo doći do ispunjenja naših prava! - stoji u saopćenju Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.