open-navfaktor-logo
search
Prosta računica pokazuje
Neumoljive brojke: Zvizdić obmanjuje, SDA je najgore prošla u KS kad je on bio u rukovodstvu KO
U intervjuu za TVSA Denis Zvizdić, potpredsjednik SDA, još jednom je ponovio zahtjev da se cjelokupno rukovodstvo sarajevske kantonalne organizacije ove stranke povuče sa svojih pozicija. Zvizdić je kazao da mu njegovi izborni rezultat, ostvaren prije dvije godine, daje apsolutno pravo na to.
27.11.2020. u 16:39
get url
text

- Ja tražim smjenu rukovodstva Kantonalnog odbora SDA kao izraz odgovornosti prema građanima i izraz odgovornosti zbog najlošijeg izbornog rezultata koje je SDA od svog osnivanja ostvarila na području Kantona Sarajevo. To je ustvari suština. Ja moram reći da imam puni legitimitet da to tražim. Ja sam na prošlim općim izborima osvojio skoro 40 hiljada glasova. Dakle, skoro isto kao SDA na ovim izborima ukupno u Kantonu Sarajevo - rekao je Zvizdić. 

Zvizdić je, podsjeća Istinomjer, na prošlim općim izborima bio nosilac liste SDA u izbornoj jedinici tri za Zastupnički dom BiH Parlamentarne skupštine BiH. Izborna jedinica tri obuhvata teritoriju Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Prema zvaničnim podacima Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH), SDA je u ovoj izbornoj jedinici osvojila ukupno 63.315 glasova, dok je Zvizdić osvojio 38.506 glasova. Također, u zbirnim rezultatima CIK-a, Zvizdić je imao najviše pojedinačnih glasova od svih SDA kandidata iz svih izbornih jedinica.

Što se tiče Lokalnih izbora i uspjeha SDA, treba podsjetiti da je SDA u KS-u, prema još nepotvrđenim rezultatima, izgubila načelničke pozicije u općinama Novo Sarajevo, Centar Sarajevo te u Općini Ilidža. Prema posljednjim informacijama, u Općini Ilijaš se još uvijek vodi tijesna borba između kandidata SDA i stranaka Četvorke.

Međutim, preliminarni rezultati izbora govore da su predloženi načelnici ispred SDA ostvarili daleko više glasova nego sama stranka u općinskim vijećima. Tako su svi kandidati SDA za načelnike općina u KS-u osvojili ukupno 65.332 glasa. S druge strane, SDA kao stranka u općinskim vijećima u KS-u zbirno je osvojila 46.447 glasova.

S obzirom na to da je Zvizdić 2018. godine osvojio 7.941 glas manje nego SDA na ovim izborima u općinskim vijećima u KS-u, te 26.826 glasova manje od svih SDA kandidata za načelnike u ovom kantonu, Istinomjer će za Zvizdićevu tvrdnju, da je 2018. godine osvojio skoro isti broj glasova kao SDA na posljednjim lokalnim izborima u KS-u, ocijeniti neistinitom.

Analizom Zvizdićevih istupa u medijima te tvrdnji o izbornim rezultatima bavio se i Stav. 

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić u posljednja dva dana nastupio je u medijima ističući "brutalan poraz" SDA na Lokalnim izborima 2020, iznoseći podatke da je "ovo najveći poraz u historiji SDA", a zatim s malom korekcijom dan poslije da je ovo najgori poraz u "historiji SDA u Kantonu Sarajevu". Činjenice i brojke pokazuju da je Denis Zvizdić obmanuo javnost izrekavši oba puta netačnosti.

Najgori ukupni rezultat SDA ostvaren je 2010. godine tokom predsjednikovanja Sulejmana Tihića. Tada je ukupni broj glasova SDA u Federaciji BiH bio 206.926, dok je u 2020. godine, bez glasova dijaspore, glasova u odsustvu i glasova koje su prikupili COVID timovi rezultat SDA u Federaciji BiH približno 229.000. Kada se svi ti podaci saberu, vjerovatni rezultat SDA bit će približno 240.000 glasova, pa će ukupni brojevi za cijelu Bosnu i Hercegovinu rasti prema 270.000, što je upravo onoliko koliko je najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Dakle, ni blizu najgoreg rezultata SDA u historiji.

Zvizdićevi podaci netačani su i činjenično neutemeljeni te posve u skladu s percepcijom "historijskog poraza SDA" koju je nakon izbora stvarala Četvorka. Lošiji rezultat SDA postigla je i 2006. godine, također u vrijeme kada je njen predsjednik bio Sulejman Tihić, kada je u Federaciji osvojila ukupno 218.365 glasova.

Posve je netačna i tvrdnja da je ovo najgori rezultat SDA u Kantonu Sarajevu. Denis Zvizdić ovim je teško obmanuo javnost jer je upravo on bio predsjednik KO SDA kada je ostvaren statistički jedan od najgorih poraza SDA u njenoj historiji. Denis Zvizdić bio je predsjednik KO SDA od 2012. do 2015 godine, a upravo je 2012. ostvaren drugi po redu najgori rezultat SDA u Kantonu Sarajevo.

Tada je SDA osvojila 75 vijećničkih mjesta u ovom kantonu, a u 2020. ostvarit će 83, na osnovu do sada prebrojanih glasova. Denis Zvizdić time je ostvario za osam vijećnika, odnosno za 10 posto, slabiji rezultat od sadašnjeg predsjednika KO SDA Fikreta Prevljaka. Hronološki gledano SDA je tokom godina imala ove rezultate u općinskim vijećima Kantona Sarajevo.

68 vijećnika 2000. godine,
102 vijećnika 2004. godine,
88 vijećnika 2008. godine,
75 vijećnika 2012. godine,
99 vijećnika 2016. godine,
83 vijećnika 2020. godine.

Postavlja se pitanje zašto Denis Zvizdić, koji se poziva na principijelnost, nije te 2012. godine, kao političar direktno odgovoran za tadašnji katastrofalni rezultat SDA, do sada drugi najgori u njenoj historiji, podnio ostavku? I zašto nije podnio ostavku 2000. godine, kada je bio član Kantonalnog odbora u vrijeme historijski najgoreg izbornog rezultata SDA u Kantonu Sarajevo? Također, postavlja se pitanje zašto Denis Zvizdić koristi identičnu retoriku kao i njegov rođak Aljoša Čampara i pripadnici koalicije Četvorka u kojoj na temelju laži pokušavaju konstruirati da je SDA pod vodstvom Bakira Izetbegovića "dotakla dno" i "doživjela najgori poraz u historiji" kada svi brojevi govore da je to potpuna neistina?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.