Nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH saopćio je danas kako u potpunosti podržava odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu donesenu  protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

- Odluka Evropskog suda za ljudska prava potvrda je odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, ali i apelacije koju je ranije uputila Ustavnom sudu BiH Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, kojom bi se osporile odredbe Ustava Federacije BiH koje su omogućavale da brojniji Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije BiH - saopćili su iz HNS-a.

HNS smatra kako je presuda suda u Strasbourgu težak udarac svima onima koji se opiru izmjenama izbornog zakonodavstva i relativiziraju činjenicu da zbog odluka domaćih i međunarodnih sudova BiH ima "krnji i kompromitiran izborni zakon".

Iz HNS-a ističu kako je održavanje lokalnih izbora u Mostaru neodgodivi politički prioritet te da se izbori moraju provesti u skladu s presudama međunarodnih i domaćih sudova koji su presudili protiv nepravilnosti unutar Izbornog zakona.

- HNS poziva političke partnere na hitno postizanje dogovora o Izbornom zakonu, koji će obuhvatiti sve presude Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Izbornim zakonom mora se osigurati ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika- stoji u HNS-ovom saopćenju.