open-navfaktor-logo
search
Podnio ostavku
Nezavisni odbor: Komesar Selimović izbjegava naše sjednice
Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo, u skladu sa zakonom propisanim ovlaštenjima, održao je 12. sjednicu jučer.
17.02.2023. u 12:46
get url
text

Tom prilikom, iako uredno pozvan, na sjednici se nije pojavio policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nusret Selimović, saopćili su iz Odbora. Također, dodaju, policijski komesar se nije pojavio ni na prethodnoj sjednici, koja je održana 31. januara 2023. godine.

- U oba slučaja, neposredno pred održavanje sjednice, komesar je obavijestio Nezavisni odbor da nije u mogućnosti prisustvovati, bez da je naveo razloge zbog kojih ne može doći na sjednicu, iako je pozive za sjednice zaprimio na vrijeme, te je trebao prilagoditi svoje obaveze, osim u izrazito hitnim i nepredvidivim okolnostima - saopćili su iz Nezavisnog odbora.

VEZANI TEKST - Vlada još nije razmatrala smjenu komesara sarajevske policije Selimovića

S obzirom na to, kako ističu, da je ovo drugi put uzastopno da policijski komesar ne dolazi na uredno zakazane sjednice Nezavisnog odbora na kojima je, između ostalog, planirana evaluacija njegovog rada, a radi donošenja Prijedloga godišnje pismene ocjene rada policijskog komesara za 2022. godinu, u skladu s relevantnim zakonskim propisima zatražili su izjašnjenje policijskog komesara o razlozima neprisustvovanja sjednicama, dok su o tome obavijestili ministra MUP KS, Vladu KS, te Komisiju za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo.

- Imajući u vidu, da je prilikom podnošenja ostavke dana 31. januara 2023. godine komesar Selimović obavijestio javnost da će kao savjestan i odgovoran čovjek i policijski profesionalac nastaviti obavljati dužnost u punom kapacitetu do stvaranja zakonskih pretpostavki za imenovanje policijskog službenika koji će ga zamijeniti, nepojavljivanje policijskog komesara na sjednicama Nezavisnog odbora vidimo kao izbjegavanje zakonom propisane dužnosti prisustvovanja sjednicama Nezavisnog odbora, a koji je Zakonom o unutrašnjim poslovima ovlašten za osiguranje stručnog, objektivnog i nepristrasnog praćenja rada policijskog komesara, te vršenje nadzora nad njegovim radom - zaključuju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.