Iz Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zatražili su od policijskog komesara Zeničko-dobojskog kantona Semira Šuta da Elviru Karajbiću, predsjedavajućem Doma, "halali" dva saobraćajna prekršaja koje je napravio u jednom danu.

Prema dopisu koji je u posjedu Faktora, v. d. sekretarica Parlamenta FBiH Stela Ibrović pisala je komesaru Šutu u vezi sa prekršajnim prijavama zbog prekoračenja brzine koje je Karajbić dobio 22. maja ove godine, dok je upravljao službenim vozilom VW Passat.

- ...Ljubazno vas molim da uzmete u obzir da je službenim vozilom upravljao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić, koji vrlo često putuje na relaciji Zavidovići (mjesto stanovanja) – Sarajevo (mjesto rada, zgrada Parlamenta Federacije BiH) i nazad. Nažalost, ponekad zbog hitnosti putovanja nije moguće na vrijeme depešom navesti trasu kretanja gdina Karajabića – pisala je Ibrović policijskom komesaru Semiru Šutu.

U stručnim službama Federalnog parlamenta pokušali smo saznati da li su ovakvi postupci uobičajena praksa kada je riječ o parlamentarcima i predsjedavajućim domova.

- Iskreno, to jeste praksa. To rade svi, a sekretarica je napravila grešku što je poslala taj dopis. To se drukčije radi – nazoveš komesara, nazoveš ovog, onog... Nije to samo Parlament Federacije, pa svi ministri voze službena auta i svi tako završavaju. Kao da oni ne prekoračuju brzine, to je opća pojava! I sad treba Karajbića na stub srama, a ovi ostali svaki dan to rade - priča nam dugogodišnji uposlenik Parlamenta FBiH, koji nas je zamolio da mu ne navodimo ime.

Naš sagovornik dodaje da zastupnici imaju Ustavom predviđen imunitet za radnje učinjene u okviru vršenja svoje dužnosti, ali kada je riječ o saobraćajnim prekršajima, pozivati se na imunitet bila bi zloupotreba tog prava.

- To se tako ne bi trebalo odvijati. Prekoračio si brzinu, plati kaznu i doviđenja. I meni se to događalo iskreno, pa platim kaznu u roku osam dana i završeno. Ne znam šta imaju moljakati, bezveze se sramote – zaključuje naš sagovornik.