open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Nije prošlo imenovanje Komisije za vrijednosne papire, nedostaje Srbin
Bilo bi dobro da se i u manjem bh. entitetu poštuje zastupljenost konstitutivnih naroda, općenito da se to poštuje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine,  rekao je Duvnjak
19.12.2019. u 13:57
get url
text

U toku je sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i malo duža rasprava se vodila o tome da li će se u današnji dnevni red uvrstiti imenovanje članova Komisije za vrijednosne papire FBiH a što je predložio delegat Jasmin Duvnjak. Na kraju je odlučeno da se ova tačka ne uvrsti na dnevni red.

Igor Stojanović (SDP) je kazao da odluka o imenovanju nije u skladu sa Ustavom FBiH, nije osigurana zastupljenost predstavnika svih konstitutivnih naroda. U ovom slučaju nedostaje član iz reda srpskog naroda.

Delegat Duvnjak je na kraju povukao ovu tačku sa dnevnog reda uz nadu da će se ovaj debalans riješiti.

-  Bilo bi dobro i da se i u manjem bh. entitetu poštuje zastupljenost konstitutivnih naroda, općenito da se to poštuje na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine – rekao je Duvnjak.

Slično je kazao i dopredsjedavajući Doma naroda Aljoša Čampara.

- Radi istinitosti informacija odluka je došla od predsjednika i potpredsjednika FBiH. Nadam se da će ovakav primjer o konstitutivnosti naroda biti i u manjem bh. entitetu. RS-u. Imali smo priliku vidjeti da Dom naroda nije puka glasačka mašina. Sada je na predsjedniku i potpredsjednicima FBiH da iznađe rješenje – rekao je Čampara.

Nakon što je usvojen dnevni red današnje sjednice, verificiran je mandat Aleksandru Štrbcu iz reda srpskog naroda koji dolazi iz Kantona 10.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.