open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo SDP-a
Nikšić informirao o sastanku sa Čovićem: Razgovarali o racionalizaciji FBiH
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je na sjednici stranačkog Predsjedništva obavijestio prisutne o sastanku s Draganom Čovićem, a povodom započete inicijative o racionalizaciji FBiH, što je bio jedan od zaključaka s prošle sjednice.
01.07.2021. u 17:25
get url
text
Dragan Čović i Nermin Nikšić

Rečeno je kako će se nastaviti sastanci sa liderima drugih stranaka, kako bi se prezentirala rješenja za racionalizaciju Federacije BiH koja je pripremio ekspertni tim SDP-a BiH predvođen Jasminom Imamovićem.

Planirana rješenja su usmjerena ka poboljšanju statusa i ravnopravnom tretmanu svih građana u Federaciji, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Na sjednici Predsjedništva podržan je nastavak procesa dogovaranja o zajedničkom nastupu na općim izborima u Republici Srpskoj.

Organizacije SDP-a su iskazale spremnost i motivisanost za terenski rad i pripreme pred izbore.

Predsjedništvo je informirano o sastanku lidera opozicije s ambasadorima PIC-a. SDP BiH je pred predstavnicima međunarodne zajednice ponovio stav kako za uvođenje elektronskog glasanja nije potreban novi Izborni zakon već da to svojom odlukom o načinu provođenja izbora propisuje CIK BiH.

SDP BiH smatra da je ključ za osiguravanje promjene vlasti u Bosni i Hercegovini stvaranje pretpostavki za fer i poštene izbore. Podrška predstavnika međunarodne zajednice bi u tom pogledu mogla biti presudna, stav je SDP-a.

Na sjednici je razmatran i proces imunizacije građana BiH u svjetlu najave širenja novog Delta soja. Iznesen je alarmantan podatak da je vakcinisano manje od devet posto stanovništva.

- Također, članovi Predsjedništva su informirani da je Vlada FBiH sabotirala nabavku vakcina koji je vodila Vlada Kantona Sarajevo. SDP BiH neće odustati od insistiranja da se kroz nabavku i vakcinisanje što većeg broja građana osigura zaštita zdravlja stanovnika - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.