Srijeda, 18.05.2022.

Nikšić: Nećemo učestvovati u vlasti na višim nivoima dok se ne raspusti CIK i izmijeni Izborni zakon

Centralna izborna komisija (CIK) BiH namjerava donijeti odluku po kojoj će osnova za izračun delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije biti popis stanovništva iz 2013. godine, a to je krivično djelo, naglasio je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH

- U februaru smo imali sličan press gdje smo upozorili šta radi CIK, da priprema odluke koje nisu ništa drugo nego državni udar na BiH. Danas, nažalost, sličnim povodom smo ovdje. Nema nikakvog spora da CIK u skladu s Izbornim zakonom  može donijeti odluku o raspodjeli mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH, uz obavezu poštivanja i Ustava i zakona FBiH. To znači da osnova treba biti popis iz 1991. godine i obaveza iz Ustava FBiH da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda ukoliko je najmanje jedan izabran u kantonalnu skupštinu. Sve drugo je neustavno i bit će predmet i krivične odgovornosti članova CIK-a zbog prekoračenja granica ovlaštenja i zloupotrebe položaja - kazao je Nikšić.

Kako je naveo, ovakvim eklatantnim kršenjem Ustava članovi CIK-a ne mogu imati ni imunitet.

- Niko, a pogotovo CIK, nema pravo prekrajati ustavno ustrojstvo BiH. BiH nije ni u Dejtonu bila podijeljena na tri etničke državice, pa neće ni sada. CIK ima namjeru donijeti odluku po kojoj  će osnova za izračun delegata biti popis iz 2013. godine i po kojoj bi se prekršilo pravilo 1-1-1, zagarantovano Ustavom. Takva odluka značila bi počinjenje krivičnog djela svih onih koji budu za nju glasali. To bio BiH uvelo u novi haos i proizvelo jako neizvjesnu političku situaciju i sudbinu BiH - naglašava Nikšić.

Prema njegovim riječima, "potpuno je jasno da se na ovaj način pokušava omogućiti HDZ-u da normativno zaokruže okvir u kojem bi oni uvijek bili vlast".

- Imamo informacije kako HDZ preko svojih europarlamentaraca vrši značajan pritisak na strane sudije Ustavnog suda kako bi utjecali na njihovu odluku po apelaciji Borjane Krišto. Ovakav udar na državu BiH je došao do faze kada se na njega mora radikalno, odlučno odgovoriti. Ako padne pravilo 1-1-1, to znači da Bošnjaci, Srbi i Hrvati u pojedinim kantonima vrijede manje od onih u drugim kantonima - kazao je Nikšić.

Dodao je da će bilo kakvo učešće SDP-a u vlasti na višim nivoima od kantona biti uvjetovano raspuštanjem članova CIK-a i izborom novih članova CIK-a, te izmjenama Izbornog zakona kojima bi se uveo elektronski način glasanja.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, kaže da se mora osporiti pravo CIK-a da donese ovakvu odluku.

- Apsolutno je nedopustivo da državni Parlament odluku delegira jednom organu uprave koji samo sprovodi zakone, a to se ovdje dogodilo. Nama je jasno da se popis iz 1991. ne spominje u državnom ustavu i ustavu RS-a, ali se na nekoliko mjesta spominje u Ustavu Federacije i on se mora poštovati - kazao je Kojović.   

On je ocijenio i da će sutrašnja odluka Ustavnog suda po apelaciji Borjane Krišto odrediti budućnost BiH.

- Nadam se da će Ustavni sud donijeti odluku koja će omogućiti BiH da postane evropska država koja ne diskriminiše svoje građane na osnovu etničke pripadnosti – rekao je Kojović.

Slične stavove iznio je i generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić. Na pitanje novinara zbog čega predsjednik DF-a Željko Komšić danas boravi u Zagrebu, Miletić je potvrdio da je riječ o službenoj posjeti, ali nije želio reći s kim će se Komšić u Hrvatskoj sastati.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh