open-navfaktor-logo
search
Stav Partije
Nikšić o blokadi institucija: Ne treba niko očekivati da se SDP svrstava na bilo koju stranu i poziva u navodni probosanski blok
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, dao je intervju za Federalnu televiziju u kojem je govorio o blokadi državnih institucija koja je nastala nakon što se SNSD na čelu s Miloradom Dodikom pobunio protiv odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u RS-u.
02.03.2020. u 22:47
get url
text

Na pitanje o krizi i tome da se čini kako SDP nijemo posmatra, Nikšić je odgovorio:

- Ne posmatramo nijemo. Imamo svoj stav. Uvijek smo spremni biti dio rješenja. Problem je što ne postoji nikakvo rješenje. Ne treba niko očekivati od SDP-a da se svrstavamo sada na bilo koju stranu i da se pozivamo sada u neki navodno probosanski blok. Da se suprotstavimo Dodiku i Čoviću, sada kada je SDA dala i Dodiku i Čoviću u vrijeme kada je SDA dala moć i Dodiku i Čoviću kroz domove naroda - rekao je.

Iako je "kriza" kako se blokada institucija naziva u javnosti, nastala zbog Dodikovog pokušaja rušenja Ustavnog suda BiH, prijetnji secesijom i uvjetovanja daljnjeg rada usvajanjem zakona o Ustavnom sudu prema kojem bi strane sudije morale otići, Nikšić između ostalog, kaže da ne vidi gdje je to "SNSD odstupio od njihovog koalicionog sporazuma".

-Koji su progam dogovorili pa sad kao gospodin Dodik ne poštuje taj program. Problem je što vlast govori da je kriza, a niko se ne odriče vlasti - izjavio je Nikšić.

Na pitanje zašto je problem političke i lične interese ostaviti po strani i zajednički djelovati kada je u pitanju država, Nikšić je ljutito odgovarao.

- S kime zajednički - pitao je dodajući kako oni, SDP, neće bit dio "bošnjačke reprezentacije protiv Srba i Hrvata".

Rekao je kako se oni, SDP, suprotstavljaju Dodiku u Banjoj Luci te da je "pričati u Sarajevu o tome prilično lagodno". Nije objasnio na koji se to način suprotstavljaju Dodiku u Banjoj Luci. Naime, SDP tamo nema niti jednog zastupnika u lokalnom i entitetskom parlamentu. Ima tek nekoliko članova u banjalučkom gradskom ogranku.

Upitan može li se ovo sve svesti na odnos koalicijskih partnera ako imamo blokadu institucija BiH i prijetnju secesijom, pogotovo kada "znamo da su i pozicija i opozicija u RS-u jedinstveni", Nikšić je umjesto detaljnijih odgovora, odlučio "obračunati" se s novinarkom.

-Ja znam da FTV voli SDA i Demokratsku frontu - rekao je Nikšić.

Cijeli intervju pogledajte u videu ispod:

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.