open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud
Nikšić se javnosti obraća u maniru botova, šef Konaković ga pohvalio: Pravdaju glasove za HDZ-ovog Vukoju
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, komentirao je odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u slučaju apelacija Željka Komšića, aktuelnog člana Predsjedništa BiH i Šefika Džaferovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH. 
24.03.2023. u 12:31
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić potvrdio da će SDP glasati za HDZ-ovog favorita Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Čelnik SDP-a je, možda iz neznanja, ali prije iz potrebe da spinuje, potpuno pogrešno tumačio način glasanja u Ustavnom sudu. Kako se čini, radi se o potrebi da na taj način opravda to što će zastupnici SDP-a glasati za HDZ-ovog Marina Vukoju, za budućeg sudiju Ustavnog suda. Ali ne samo zastupnici SDP-a, nego i NiP-a i Naše stranke. 

Da je Nikšićev šef, tj. šef "Trojke" Elmedin Konaković saglasan (možda je prvo pročitao i odobrio, pa je Nikšiću dozvoljeno da objavi?) sa napisanim potvrdio je i sam.  

Nikšić poput kakvog SDP-ovog rigidnog internet jurišnika, bota, SDA i DF naziva SDFA. Tako botovski maniri i botovski jezik zvanično ulaze u način komunikacije stranačkih čelnika. 

- Svaka riječ tačna. Sve spinove SDFA smo razbili i svaku laž razotkrili. Ne sumnjam da će oni spinovati i dalje, al' ne sumnjam ni u nas, svaku ćemo laž razbijati samo istinama - pohvalio je istinoljubivi Konaković čovjeka koji je ostao bez fotelje u vlasti Nikšića. 

A za šta ga je pohvalio, prenosimo u nastavku: 

VEZANI TEKST - Nakon SDA i DF-a i NES traži da se lista kandidata za sudiju Ustavnog suda pošalje Zastupničkom domu na odlučivanje

- Odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji Željka Komšića i Šefika Džaferovića razotkrila je još jedan spin grupacije SDFA. Kao i uvijek do sada, bez obzira odgovara li ili ne, odluke sudova bi trebalo da se provode bez dodatnih komentara.

Nije mi to namjera ni sada. Ali moram podsjetiti kako je nakon jučerašnje odluke potpuno jasno da eventualni izbor sudije Ustavnog suda na posljednjoj sjednici Parlamenta FBiH uopće ne bi uticao na ishod glasanja, kamoli bio presudan.

Pa ipak, sjetimo se desetina medijskih natpisa, izjava megafona ove političke grupacije i stavova kojekakvih "analitičara" koji su nas optuživali za "izdaju" uporno dezinformišući javnost, uvjeravajući sve u ovu potpuno neistinitu tezu.

Optuživali su nas da ćemo glasanjem za prvorangiranog kandidata osuditi apelaciju na propast, isporučiti državu i niz drugih gluposti. Napominjem da trenutno u Ustavnom sudu BiH ima osam sudija, tri međunarodna, dva iz reda bošnjačkog i srpskog naroda i jedan iz reda hrvatskog naroda.

Sve domaće sudije su birane u parlamentu na osnovu političkih dogovora. Uopće ne želim licitirati s tim informacijama jer sam siguran da javnost dobro zna kojoj političkoj opciji je blizak koji sudija. Kada znamo da su neki bili članovi, pa i ministri etnonacionalnih partija, u najmanju ruku licemjerno zvuči njihova priča o navodnoj borbi protiv politizacije.

VEZANI TEKST - Ustavni sud odbacio apelacije Komšića i Džaferovića: Schmidtova rješenja u skladu sa Ustavom BiH

Zato je bitno, kada opet sutra opoziciona grupacija bude prozivala novu većinu za bilo kakvu izdaju, prisjetiti se dojučerašnjih naslova kojim su nas uvjeravali da je izbor sudije iz reda hrvatskog naroda presudan za sudbinu apelacije. Tog sudiju, na njihovu žalost, nismo izabrali i razotkrili smo njihovu manipulaciju. Ni prvi ni zadnji put - napisao je samouvjereno Nikšić, ali ne baš i tačno.

Naime, predsjednica Ustavnog suda Valerija Galić, za koju mediji tvrde da je bliska HDZ-u, iskoristila je jučer tokom glasanja u Ustavnom sudu pravo da se njen glas računa duplo. Tako su glasovi Valerije Galić bili presudni da apelacije budu odbačene. Galić je, prema pravilima, mogla glasati duplo i zato što nedostaje sudija i ta mjesta treba popuniti. Kako to HDZ i stranke okupljene oko HDZ-a - SDP, Naša stranka i NiP, žele, jedno upražnjeno mjesto bi mogao popuniti HDZ-ovo Marin Vukoja. 

Osim što Nikšić potpuno pogrešno tumači dešavanja u Ustavnom sudu, pa i to da su sudije predstavnici naroda ili iz naroda, on svjesno zamagljuje činjenicu da je svaki glas u Ustavnom sudu važan i da zbog toga nije pametno ni politički odgovorno glasati za HDZ-ovog Vukoju, Nikšić tvrdi i da Ustavni sud trenutno broji osam članova, što nije tačno. Trenutno ih je sedam, dok ih ukupno treba biti devet.

SDP, Narod i pravda i Naša stranka u svojim su dosadašnjim javnim istupima potvrdili da će glasati za HDZ-ovog Vukoju bez obzira na sva upozorenja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.