Povodom ponovljenih istupa čelništva SBB-a vezanih za namjeru kantonalnih vlasti u Sarajevu da nabave višenamjenski helikopter, saopćenjem za javnost oglasilo se Povjereništvo Naroda i Pravde Kantona Sarajevo (čitaj - stranačko rukovodstvo). Saopćenje je objavljeno web na stranici NiP-a.

Iz Naroda i Pravde navode kako će poštovati svaki dogovor koji se postigne unutar koalicije, ali navode i da "oni koji zaustavljaju nabavku helikoptera preuzimaju punu odgovornost za sve eventualne posljedice koje mogu nastati". 

NiP u saopćenju navodi da je nabavka helikoptera "jedna od konkretnih mjera koje je 'šestorka' dogovorila i potpisala prije nego je formirana vlast. Taj program u kojem tačno stoji nabavka višenamjenskog helikoptera, potpisale su sve stranke koje su dio vladajuće koalicije u KS, uključujući i SBB i mi ih pozivamo da još jednom pročitaju šta su tačno potpisali kao i da ne krše koalicione dgovore. Od početka smo unutar 'šestorke' pravili kompromise i dogovarali se oko različitih tema. Ustupili smo i pozicije koje su nam pripadale kao stranci sa najvećim brojem glasova unutar 'šestorke'. Na kraju, poštujući koalicione partnere, zajednički ćemo odlučiti i o ovoj mjeri, ali oni koji se protive nabavci helikoptera u tom slučaju moraju preuzeti potpunu odgovornost za sve eventualne posljedice koje mogu nastati u budućnosti". 

Navode i kako "su optužbe SDA i Asima Sarajlića, ali i nekih drugih stranaka, o sumnjivim tokovima novca potpuno neosnovane i zlonamjerne".

U saopćenju NiP-a se, između ostalog, navodi da su u "Kantonu Sarajevo smještene sve najvažnije institucije države, a svakodnevno se naša policija suočava sa sve složenijom sigurnosnom situacijom. Činjenica da policija koja brine o sigurnosti skoro pola miliona stanovnika ne raspolaže helikopterom više je nego zabrinjavajuća i traži hitnu reakciju".

-Blizina entitetske granice svakako dodatno usložnjava situaciju i tjera nas na dodatni oprez - navode iz NiP-a, šta god da time žele poručiti.

Najvljuju da će tražiti hitan sastanak "šestorke" kako bi svi imali priliku da se izjasne o ovom pitanju.

NiP je došao na ideju da bi bilo zgodno saopćenje zaključiti "izražavanjem nade da pokušaj pravljenja afere oko kupovine helikoptera nije puki pokušaj skretanja pažnje sa važnih tema kao što su stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić i predstojeće tematske sjednice o stanju na KCUS-u". 

Priložili su i dio dokumenta koji su, kako se tvrdi, potpisali koalicioni partneri u KS poznati kao "šestorka", a u kojem se navodi i stavka o helikopteru. 

 

 

Red mahanja Gačićem, red demagogije, a i Dodik leti... Sve smo to čuli. A tu je i znimljiv "detalj"? Zašto je portparol policije morao doći da moderira press o političkoj odluci?

Posted by Faktor.ba on Tuesday, December 3, 2019