open-navfaktor-logo
search
Na Facebooku
NiP-ovci u raspravi sa Sivrom: Ko glođe obrazovni sistem, ko kome treba polagati račune...
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo, pružio je podršku svojoj stranačkoj koleginici i ministrici odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naidi Hota - Muminović. 
07.05.2022. u 16:56
get url
text

VEZANI TEKST - Kljuić naljutio Fortu i Vladu KS: Hidžab ne vrijeđa bilo koga, a ministrica Hota-Muminović...

No, jedan dio njegove poruke razljutio je Saudina Sivru, predsjednika Samostalnog sindikata osnovog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS, nakon čega se u raspravu umješao i predsjednik Naroda i pravde, Elmedin Konaković.

- Dakle, djeci nije problem zabrađena ministrica i nije gospodin zabrinut za dobrobit djece, nego se eto baš potrefilo da neka sindikalna previranja i nezadovoljstva onih koji glođu obrazovni sistem imaju veze sa zabrađenom ženom - napisao je Delić.

Sivro je putem svog Facebook profila podijelio poruku Delićevu poruku uz komentar:

- Adnane Deliću, ministre privrede u Kantonu Sarajevo, Vi ste danas prosvjetne radnike nazvali glodarima. Stidite se, ministre! U Republici Srpskoj su plate prosvjetnih radnika povećane za 10 posto. U Kantonu Sarajevo ste plate medicinskih sestara izjednačili sa platama "glodara".

Konaković priskočio je u pomoć svom stranačkom kolegi Deliću, te naveo kako su tvrdnje da je Delić nazvao prosvjetne radnike glodarima laž.

- Ne izvrći Sivro. Znamo svi ko glođe obrazovni sistem, nijedna riječ ne upućuje na časne učitelje, nastavnike, profesore, pedagoge. Ti se sve više baviš politikom i sve više ti je lična borba prioritet, a sve manje istinski radiš posao koji si nekad dobro radio. Pretvaraš se u Selimića ( prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS op.a. )potpuno, samo što ti praviš veći cirkus – naveo je Konaković.

Na šta ga je Sivro upitao "ko glođe" i pozvao Konakovića da ne zaobilazi temu već odgovori na pitanja.

- Kada si spomenuo Selimića, znaš li da ste medicinskoj sestri povećali platu pa se sada ista kao plata časnih učitelja, nastavnika, profesora pedagoga? Znaš li da ste zdravstvenim radnicima kroz novi kolektivni ugovor dali 35 miliona više? Zašto časnim učiteljima, nastavnicima, profesorima, odgajateljima i "ostalima" u vrtićima i školama ne povećate platu za 20 posto? Zašto dopuštate "pravednoj" ministrici da zapošljava bez konkursa u Institut u kojem su plate 500 do 600 KM veće od plata Čestitih – pita Sivro.

Ubrzo je uslijedio Konajovićevo obrazloženje, ali i preporuka Sivri da se vrati svom poslu jer "za politiku nema puno talenta", a da sindikalni rad ima kada, dodaje Konaković, poreda prioritete.

VEZANI TEKST - Savez bošnjačkih NVO-a: Oštro osuđujemo vrijeđanje žena sa hidžabom koje obavljaju javne funkcije

- Glođu oni koji su nepotrebno zaposleni u obrazovanju, za njih su krive politike i neki direktori više nego neko drugi. Glođu oni koji su zaposleni u obrazovanje i svoj posao rade samo da prođe vrijeme, fušere nastavu, često su na bolovanju, puštaju djeci video spotove na online nastavi i traže moduse kako da vrijeme provode negdje drugo, ne na nastavi, a da plata bude uredna.

Za ove i ti snosiš odgovornost jer nisi pristalica provjere znanja i angažmana prosvjetnih radnika, borio si se protiv testiranja djece kako bismo vidjeli šta su ih naučili, protiviš se svakoj evaluaciji jer su i dobri i manje dobri nastavnici ruke u sindikatu. Zato dobri i vrijedni prosvjetni radnici trpe, oni proizvode i za sebe i za glodare. Sreća pa dobrih i vrijednih ima puno više. Spinovi o povećanju plata sestrama u zdravstvu traju dok ne objasnimo šta zapravo ti radiš i da ti je cilj politika i cirkus.

Ako si pošten kazaćeš kako smo nekoliko puta mimo osnovice popravljali koeficijente i druge uslove, a ako nisi ne moraš. Većina ljudi to zna. Postalo ti je važnije da pozicioniraš ljude koji će odbijati tvoje ostavke od realnih interesa uposlenika u obrazovanju. Zato sve što radiš u zadnje vrijeme liči na cirkus  – poručio je Konaković.

Sivro mu odgovara kako nije posao Sindikata da se bavi  prosvjetnim radnicima koje je Konaković opisao, već direktora, školskih odbora, ministara i Vlade.

- Nemoj meni da govoriš čega sam ja pristalica a pogotovo nabrojanih. Ne polažem tebi račun već onima koji su me imenovali na poziciju predsjednika Sindikata. Nije tačno da sam se ja borio protiv testiranja znanja učenika i upravo suprotno od toga će djeci biti stres ali na stranu i to. Pokaži da cijeniš prosvjetne radnike i zatraži od Vlade da nam se plate povećaju za 20 posto. I "cirkus" i "političko djelovanje" će stati – kazao je Sivro, te dodao:

- Hvala ti na savjetu: "Vrati se svom poslu, za politiku nemaš puno talenta, za sindikalni rad imaš kad poredaš prioritete." Vjerujem da je dobronamjeran. "Politika" nije u mom fokusu a ako nekada bude, iznenadit ćeš se. Na kraju, moj posao je da tražim veće plate, pa ću ponoviti zahtjev da se plate povećaju za 20 posto. I nemojte govoriti da para nema. U pitanju su samo prioriteti vlasti. Ako su prosvjetni radnici nebitni, znat ćemo po pitanju povećanja plata. Vi svoj posao, mi ćemo svoj posao, pa šta bude.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.