open-navfaktor-logo
search
Automafija
Njemački mediji pisali o ubistvu policajaca u Sarajevu: "Ovdje funkcioniše samo mafija"
Ubijeni nisu stigli ni da izađu iz službenog automobila kako bi provjerili ko pokušava da ukrade parkiranog golfa, kada su na njih pucala dvojica kradljivaca, piše Stuttgarter Zeitung
03.11.2018. u 20:00
get url
text

Njemačka štampa potaknuta nedavnim ubistvom dvojice policajaca u Sarajevu, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, piše o automafiji koja djeluje kako u Bosni i Hercegovini, tako i na cijelom Balkanu.

- Ubijeni nisu stigli ni da izađu iz službenog automobila kako bi provjerili ko pokušava da ukrade parkiranog golfa, kada su prošlog petka na njih pucala dvojica kradljivaca - piše Stuttgarter Zeitung i nastavlja da je "ubistvo policajaca skrenulo je pažnju ove višenacionalne zemlje na takozvanu automafiju".

Stuttgarter Zeitung piš da "s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini i na Kosovu operišu kriminalne bande, specijalizovane za krađu automobila, na Balkanu ne moraju da za svoja vozila strahuju samo vozači luksuznih limuzina. Vlasnici automobila svog ukradenog četvorotočkaša mogu dobiti natrag samo ako plate odgovarajuću otkupninu", i navodi primjer Jasmina Pljevljaka kojem je automobil takođe ukraden i koji dva dana nakon nestanka automobila dobio poziv uz pitanje da li želi auto nazad.

- On je na kraju odlučio da preko posrednika kradljivicima automobila u jednom kafiću isplati 8.000 maraka i dva sata nakon toga automobil mu je vraćen - navodi list.

Prema policijskim izvještajima kradljivci automobila rade uglavnom u malim grupama, tri ili četiri čovjeka. S obzirom na slabu opremljenost policije lopovi mogu da računaju sa dobrim profitom. Ako onaj kome je auto ukraden ne pristane na ponovnu "kupovinu" automobila, i ako ne pronađu novog kupca, kradljivci automobile prodaju u dijelovima po povoljnim cijenama.

U ovom lovu automafije se i građani drugih balkanskih zemalja osjećaju prepušteni sami sebi. Žrtve teško da mogu da računaju na pomoć slabo opremljene policije i preopterećenog sudstva.

- U bh. državnom lavirintu odgovornost policije prestaje u drugom kantonu ili na entitetskoj granici. Zbog toga kradljivci koji automobile ukradu u Sarajevu najčešće ih prebace u drugi bh. entitet Republiku Srpsku ili obrnuto. Sličan primjer je Kosovo gdje sjeverni dio važi za El Dorado automafije - piše štutgartski dnevnik i navodi primjer čovjeka kojem je, samo što je za 8.000 eura u Prištini kupio auto za svoje roditelje, auto ukraden i morao je da u sjevernom dijelu za njega plati još tri hiljade kao otkup. On je kazao kako "ovdje funkcioniše samo mafija".

- U Sarajevu je pak veliki bijes izazvalo ubistvo policajaca. Ali, i u korumpiranoj Bosni i Hercegovini, sa nekompetentnim i slabim institucijama, teško je suzbiti automafiju. Pa čak i kada se dogodi da policija uhapsi pripadnike automafije, kao što je to bilo prošle godine, procesi se odugovlače godinama. Za sve to vrijeme, sudeći prema izjavama eksperata, automafija ubire milionske sume - zaključuje Stuttgarter Zeitung.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.