Dobro je znati

Nova studija otkriva: Jesu li tetovaže opasne za zdravlje

Objavljeno: 05.09.2019. u 08:18

Tokom inicijalnog istraživanja mislilo se da se radi samo o pigmentima za tetovažu, ali daljim razvojem otkriveno je i da čestice metala migriraju s igle

FOTO: ILUSTRACIJA

Novo istraživanje pokazalo je da nanočestice metala igala za tetoviranje putuju u limfne čvorove.

Kako prenos Fox News, za vrijeme inicijalnog istraživanja mislilo se da se radi samo o pigmentima za tetovažu, ali daljim razvojem otkriveno je i da čestice metala migriraju s igle.

Razloga za brigu nemaju svi, jer je otkriveno kako se ove čestice mogu pronaći samo u određenim kombinacijama pigmenta koje sadrže titanov dioksid koji je tipičan za bijelu tetovažnu tintu.

Migracija ovih čestica moguće je objašnjenje za alergijske reakcije koje nastaju nakon tetoviranja.

Studiju je proveo German Federal Institute of Risk Assesment, a autorica Ines Schreiver potvrdila je kako se rezultati ne mogu tačno odrediti u datom trenutku.

- Nažalost, danas ne možemo odrediti tačan utjecaj na ljudsko zdravlje i mogući razvoj alergija koji dolazi tokom trošenja igle za tetoviranje. Ove posljedice moći će se vidjeti samo dugoročnim epidemiološkim istraživanjima koja će provoditi monitoring zdravlja hiljada ljudi tokom nekoliko desetljeća - kazala je Schreiver.

Izvor:   Fox News

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije