Kako je premijer kazao nakon sastanka, razgovarano je o projektu uređenja Starog grada, ali i o projektima koji se tiču komunikacija i infrastrukture te industrijskih zona.

- Sada imamo sve podatke o tome šta su prioriteti Gradačca kada je u pitanju odnos grada i Vlade FBiH. Kao i do sada nastavit ćemo aktivno pomagati gradski i općinski nivo - najavio je Novalić.

Među brojnim projektima o kojima je bilo govora na današnjem sastanku najviše pažnje posvećeno je projektu izgradnje Industrijske zone 2 i Azbest Cementa.

Gradonačelnik Dervišagić je kazao da je na sastanku razgovarano i o javnom pozivu koji je Vlada FBiH raspisala u okviru kapitalnih transfera nižim nivoima vlasti, dodajući da očekuju da dobiju podršku za realizaciju projekta Azbest Cementa u Gradačcu te još nekoliko važnih projekata.

Zatraženo je od premijera da svojim autoritetom pokuša olakšati određene aktivnosti koje se tiču izdavanja građevinskih dozvola za realizaciju projekta rekonstrukcije Starog grada u Gradačcu kako bi se ubrzalo uređenje tog dijela grada.

Iz budžeta Federacije BiH u posljednje tri godine izdvojeno je ukupno 600 miliona KM kako bi se kantonima pomoglo u ublažavanju negativnih posljedica pandemije i održavanju stabilnosti budžeta. Tuzlanskom kantonu pripao je najveći dio pomoći u iznosu od oko 117 miliona KM.

Prošle godine, Vlada Federacije BiH izdvojila je 220.000 KM za sufinansiranje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Gradačcu, a godinu prije toga 150.000 KM za završetak izgradnje vatrogasnog doma za koji je prethodno izdvojila još 160.000 KM.

U 2019. godini iz budžeta Federacije BiH je dodijeljeno 115.000 KM za rekonstrukciju džamije Husejnija, a na sve ovo treba dodati 375.000 KM direktne budžetske podrške Gradačcu u 2020., 2021. i 2022. godini.