open-navfaktor-logo
search
Poseban mubarek
Novi hafiz Cazinske medrese dobio na poklon odlazak na umru
Medresa "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" iz Cazina je dobila još jednog hafiza Kur'ana Časnog iz reda učenika.
11.10.2022. u 10:41
get url
text

Radi se o učeniku IV razreda Mirzi Šiljdediću iz Bihaća. On je treći učenik koji je ove godine položio hifz iz ove medrese u kojoj duži niz godina djeluje sekcija hifza i odnedavno Škola Kur'ana za koju su vakifi uvakufili moderan i funkcionalan objekat, koji se nalazi uz samu zgradu medrese i koju kandidati za hifz već koriste za onu namjenu zbog koje i postoji.

- Naše učenike učimo i motivišemo na razne načine da se druže sa Kur'anom. Aktivno radimo na njihovom stipendiranju, a njihovi muhaffizi vrijedno i naporno rade da ih adekvatno pripreme za komisiju i postizanje konačnog cilja. Za medresu je svaki hafiz dragulj, te se tako odnosimo prema svakome onome ko svoje slobodno vrijeme provodi sa Kur'anom. Hafiz Kur'ana je veoma poštovana osoba u našem narodu i to je dodatna motivacija našim hafizima. Svaki novi hafiz iz medrese je za medresu poseban mubarek i s njim medresa stiče dodatni ugled i poštovanje u društvu. Hvala našim učenicima koji su iznenadili našeg hafiza posebnim poklonom kojeg je on svakako zaslužio - rekli su iz Medrese.

Uz tekbire i čestitke dočekan pred medresom

A poseban poklon kojim su učenici Cazinske medrese dočekali svoga kolegu jeste umra i odlazak u Mekku i Medinu. Kada je stigao prvi dan nakon što je prešao cijeli Kur'an pred komisijom, uprava škole, nastavno osoblje i svi učenici medrese su ga uz tekbire i čestitke dočekali pred medresom. Čestitke su se nizale, a ni hafiz Mirza nije skrivao svoje zadovoljstvo.

- U tom času kada sam se pojavio pred medresu i vidio šta su mi priredili moji profesori i kolege, kao da sam dobio naknadu za ono što sam se trudio u proteklom periodu. A poklon kojeg sam dobio je najljepši i najvredniji poklon kojeg sam ikada mogao i zamisliti. Zahvalan sam svojim roditeljima, upravi, profesorima i svakako svojim kolegama u medresi što su mi bili podrška cijelo vrijeme i što su me ovako prijatno iznenadili i počastili – izjavio je hafiz Šiljdedić, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

Proces učenja Kur'ana napamet zahtijeva veliko odricanje, a posebno je značajno kada vrijednost hifza prepozna mlada osoba.

- Ko god krene učiti Kur'an Časni napamet, neophodno je da mu hifz bude glavni životni prioritet. Svakako, na tom putu je mnogo izazova, ponekad i teških trenutaka, pa su istrajnost i sabur od velikog značaja za onoga ko uči hifz. Međutim, kada sam učio posljednje sure pred komisijom obuzela me je neka netipična trema i ushićenje, radost i ponos, jer sam, Uzvišenom hvala, postao hafiz Njegove plemenite knjige i taj se osjećaj ni sa čim ne može mjeriti – rekao je hafiz Šiljdedić.

Posebna veza između muhaffiza i hafiza

Veliki utjecaj na putu hifza svakog hafiza ima njegov mentor ili muhafiz. Njegovo odricanje, ulaganje truda i vremena i savjeti su od velike važnosti hafizu.

- Titula hafiza Kur'ana Časnog je nešto specifično i apsolutno nemjerljivo sa bilo kojom ovosvjetskom titulom, a mentorstvo u procesu hifza (muhaffiz) je opet jedan poseban segment u životu hafiza. On pri tome odvaja sate i sate da bi pouči drugu osobu da i ona stekne tu časnu titulu. Na tom putu, mentor je i pedagog i psiholog, a nerijetko i ljekar i prijatelj, a sve u cilju da bi kandidat za titulu hafiza prebrodio ovosvjetske prepreke koje mu stoje na tom putu. Otuda se javlja posebna veza između muhaffiza i hafiza koja se ne može porediti ili mjeriti sa bilo kojim dunjalučkim vezama – poručio je dr. Rifet Šahinović, profesor u Cazinskoj medresi i muhaffiz novog hafiza.

Hafiz Mirza Šiljdedić je rođen 8. augusta 2004. godine. Završio je osnovnu školu u Bihaća, a sada je četvrti razred medrese u Cazinu. Početne korake u hifzu je napravio sa hafizom prof. Elmirom Mehmedovićem, da bi potom nastavio svoj put ka tituli hafiza sa hafizom dr. Rifetom Šahinovićem. Hifz je počeo učiti 8. oktobra 2020. godine, a tačno dvije godine kasnije, 8.10.2022. godine je okončao svoje učenje pred komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.