Istovremeno, prema posljednjem podatku kojeg je objavio Federalni zavod za statistiku, prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH iznosila je 1.138,00 KM. Minimalna plaća iznosi 543 KM.

VEZANI TEKST - Ekonomisti: Očekuje nas prestanak rasta cijena, ali ne i njihov pad

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH navode da to znači da je pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom 39,17 posto, a pokrivenost sindikalne potrošačke korpe minimalnom plaćom je 18,69 posto.

- Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca - napomenuli su iz SSSBiH.

Samu potrošačku korpu čini prehrana, na koju odlazi 43,85 posto ukupne sindikalne potrošačke korpe, zatim stanovanje i komunalne usluge na šta ide 12,53 posto, na higijenu i održavanje zdravlja ide 7,89 posto troškova, obrazovanje i kulturu 9,64 posto, odjeću i obuću 14,45 posto, prijevoz 4,75 posto, dok na održavanje domaćinstva odlazi 6,89 posto ukupne potrošačke korpe koju izračunava SSSBiH.

- U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki - pojasnili su iz Sindikata BiH.