open-navfaktor-logo
search
Brojke ne lažu
Novi selektor BiH vodit će najlošije Zmajeve u posljednjih deset godina
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u 2020. godinu ući će kao 49. selekcija FIFA-ine rang-liste
19.12.2019. u 12:16
get url
text

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u 2020. godinu ući će kao 49. selekcija na FIFA-inoj rang-listi.  Loše partije u kvalifikacija za Evropsko prvenstvo direktno su se odrazile na plasman Zmajeva na listi najboljih fudbalskih selekcija na planeti. 

Slabi nastupi u borbi za prvo učešće na šampionatu Starog kontinenta posla su koštali i Roberta Prosinečkog, s kojim je FSBiH nedavno dogovorio raskid ugovora koji je važio do kraja marta 2020.

Novi selektor najboljih bh. fudbalera, čije ime bi moglo biti poznato već u subotu nakon sjednice Izvršnog odbora, morat će ozbiljno zasukati rukave. Osim što je svom nasljedniku ostavio težak zadatak, Prosinečki mu je ostavio i izuzetno lošu reprezentaciju, koja je za dvije godine njegovog mandata pala sa 37. na 49. mjesto najbolji svjetskih selekcija.

VEZANA VIJEST - Zmajevi 2019. godinu završavaju među 50 najboljih reprezentacija na svijetu

Možda ova ocjena zvuči malo grubo i surovo, no detaljan pogled u arhivu FIFA-ine rang-liste potvrđuje ovu konstataciju, makar kada je riječ o periodu od 2009. do 20019. godine.

Naime, punih deset godina Zmajevi nisu na lošijoj poziciji dočekali početak nove kalendarske godine. Posljednji put novu godinu plasirani lošije od 49. mjesta dočekali su u decembru 2009. Tada su najbolji bh. fudbaleri zauzimali 51. mjesto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.