open-navfaktor-logo
search
Zabranjena prodaja
Novo Sarajevo: Ko može dobiti na korištenje općinski stan
Općina Novo Sarajevo raspolaže sa 161 stanom od čega je 104 stana Uprava za stambena pitanja Kantona Sarajevo vratila u vlasništvo Općine pod teretom nacionalizacije i tako će ostati dok se ne usvoji zakon o restituciji, 37 stanova sa teretom nacionalizacije, dok je 20 stanova privatizovanih preduzeća stavljeno na raspolaganje Općini. 
07.11.2021. u 08:48
get url
text

- Od 104 stana koji nemaju teret nacionalizacije Općina Novo Sarajevo je 58 stanova dodijelila pod zakup, osam stanova je vraćeno stanarima (pretežno u barakama), 14 stanova je sanirano, prazno i zapečaćeno, te spremno za dodjelu putem Javnog oglasa koji će provesti nadležna komisija Općinskog vijeća – saznali smo u Općini Novo Sarajevo. 

Trenutno su 24 stana neuvjetna za stanovanje i potrebna su sredstva za njihovu sanaciju. Za sedam stanova iz ove kategorije se radi projektna dokumentacija za sanaciju. Do sada je sanirano 10 općinskih stanova. Namjera je da se proces sanacije stanova nastavi, a vrijednost potrebnih sredstava zavisi u kakvom se stanju nalazi stan. 

- Pravo na korištenje stana prema važećoj Odluci o davanju u zakup stanova na kojima Općina Novo Sarajevo ima pravo raspolaganja imaju uposlenici Općine Novo Sarajevo, članovi porodice šehida - poginulog borca, umrlih ratnih vojnih invalida, djeci poginulih, umrlih i nestalih branilaca, bez oba roditelja koji su bili pripadnici OSBiH, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, civilne žrtve rata sa stepenom oštećenja više od 50 posto – ističu iz Općine Novo Sarajevo.

Dodaju da pravo na korištenje stana imaju osobe koja u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti ostvaruju pravo na stalnu socijalnu pomoć, zaposleni u oblasti obrazovanja, sporta, kulture i zdravstva, deficitarni kadrovi, mladi ljudi koji postižu posebne rezultate u oblastima u kojima djeluju, raseljene osobe koje zbog nemogućnosti obnove prijeratnog prebivališta nisu do sada ostvarili povrat stanarskog prava ili vlasništva na području Općine Novo Sarajevo.

Osobe koje su ostavljene u općinskim stanovima nakon okončanog postupka za vraćanje stana Općini ili su im izvršna rješenja o iseljenju odložena, da ispunjavaju uvjete iz ove odluke, izvorni zemljišno-knjižni vlasnici, odnosno nasljednici prvog nasljednog reda bivšeg vlasnika nacionalizovanog stana, pod uvjetom da nemaju riješeno stambeno pitanje i ostali građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

Trenutno se ne vrši prodaja općinskih stanova, pa se stanovi daju isključivo pod zakup.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.