Ukupna vrijednost Ugovora je oko 30.000 maraka, a kojim su obuhvaćeni montažni radove i izrada 32 kućna priključka, navodi se u saopćenju Općine Novo Sarajevo.

Cjelokupnim projektom u iznosu od 200.000 maraka riješit će se dugogodišnji problem vodosnabdijevanja u centralnom dijelu naselja Pofalići, čime će biti omogućeno kvalitetnije snabdijevanje svakog potrošača na teritoriji ove prostorne cjeline. Postojeći distribucioni cjevovodi s kojim se snabdijeva veći dio naselja Pofalići, bit će u okviru ovog rješenja upotpunjeni novim vodovima, koji će, između ostalog, imati ulogu transporta vode za predmetno šire područje ovog naselja. Po završetku rekonstrukcije vodovodne mreže izvršit će se i asfaltiranje saobraćajnice. Prema projektnom rješenju, postojeći cjevovod u ulici Humska (profil DN 80 u dužini 91 metar i VAC profila DN 100 u dužini 96 metara) i cijev u ulici Ruđera Boškovića (VL 300) su neadekvatnog profila i neodgovarajućeg materijala za taj potez, te je isprojektovano 184 metra u ulici Humska DN 300 i u ulici Ruđera Boškovića 108 metara DN 200.

Načelnik Nedžad Koldžo je rekao da je ovo prva faza velikog projekta, a toku je javna nabavka za izvođenje preostalih radova na sanaciji vodovodne mreža nakon čega će biti izvršeno i asfaltiranje ove saobraćajnice. U okviru izvođenja radova na rehabilitaciji postojećih saobraćajnica koji se provode na osnovu Sporazuma sa Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, predviđeno je i asfaltiranje ulice Humska od spoja sa Drinskom do zgrade MZ Pofalići II  (u dužni od 1,5 kilometar) čija je procijenjena vrijednost 480.000 maraka.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Enver Hadžiahmetović naglasio je da ovaj cjevovod snabdijeva veći dio naselja Pofalići na kojem su evidentirani veliki gubici vode, te da će doći do izmještanja postojeće trase u dijelu gdje prelazi preko privatnih posjeda.

Potpisivanju Ugovora prisustvovala je i ministrica komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Nihada Glamoč koje je, ovom  prilikom, podsjetila da je u maju potpisan Sporazum o sufinansiranju projekata iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu od namjenskih sredstava-vodne naknade na području Općine Novo Sarajevo, a čime se omogućava ulaganje u infrastrukturu vodovodne i kanalizacione mreže.