Tokom sastanka, održanog nakon ceremonije uručenja akreditivnih pisama, naglašeni su bliski i dugotrajni odnosi dvije zemlje. Istaknuta je stalna podrška prijateljske Velike Britanije u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine kao i presudna uloga britansko-njemačke inicijative u pokretanju reformskog procesa i ubrzanja EU integracije.

Predsjedavajući Izetbegović izrazio je uvjerenje da izlazak Velike Britanije iz EU neće utjecati na naše bilateralne odnose, te da će i nakon izlaska Velika Britanija nastaviti da snažno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka EU i NATO-u. Data je podrška identifikovanju oblasti iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, o kojima bi Bosna i Hercegovina i Velika Britanija mogle pregovarati i koje bi mogle biti predmetom bilateralnih sporazuma dvije države.

Razgovarano je i o potrebi ukidanja ili pojednostavljenja viznog režima za državljane Bosne i Hercegovine, čime bi se potaknula veća razmjena ljudi i povećao obim robne razmjene.

Tokom sastanka sagovornici su se dotakli i rezultata londonskog Summita o Zapadnom Balkanu, održanog u julu ove godine, na kojem je potvrđen veći angažman Velike Britanije u razvoju Bosne i Hercegovine i regije.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva Bakir Izetbegović poželio je uspjeh u radu novoimenovanom ambasadoru Fieldu, u kome Bosna i Hercegovina vidi iskrenog prijatelja i vrsnog poznavaoca ovdašnjih prilika.