open-navfaktor-logo
search
Uputili u Parlament BiH
NSRS podržala ukidanje PDV-a na osnovne namirnice, a povećanje na 22 posto za luksuz
Zastupnici Narodne skupštine RS podržali su danas prijedlog Vlade RS o ukidanju PDV-a na neke osnovne životne namirnice, te povećanje na stopu od 22 posto za luksuzna dobra i usluge.
18.03.2022. u 17:51
get url
text

Usvojen je i prijedlog da se ukinu akcize na naftu i naftne derivate uz ograničenje ove mjere na jedan mjesec počevši od 1. aprila ove godine, sa mogućnošću produženja u zavisnosti od kretanja cijena u narednom periodu.

VEZANI TEKST - Narodna Skupština RS-a: SNSD će tražiti ukidanje PDV-a na hranu, a povećanje na 22 posto za luksuznu robu
 

NSRS je predložila da se u parlamentarnu proceduru na državnom nivou upute ovakvi prijedlozi kroz Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, te Prijedlog zakona o akcizama BiH, dok će konačnu riječ dati Parlament BiH.

Ukidanje PDV-a predlaže za lijekove, brašno, hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, jestiva ulja i masnoće, so, šećer, homogenizovanu dječiju hranu i opremu za novorođenčad, te sjemena i sadni materijal.

Prijedlog da se stopa PDV-a povećava sa 17 na 22 posto se odnosi na – visokokvalitetne vina i alkohol, visokokvalitetne cigarete i cigarilose, luksuzne parfeme, toaletne vode i kozmetiku, šminku, odjeću i obuću od krzna i kože reptila, nakit, satove, vrhunske električne i optičke aparate, luskuzna prevozna sredstva, umjetnička djela, antikvitete, vatromete, upaljače, luksuzna naliv pera i oružje.

Prijedlog je da ta mjera traje do kraja 2022. godine, a da se onda napravi analiza za naredni period.

Procjena je da bi javni priodi u RS sa nultom stopom PDV-a na spomenute proizvode bili u gubitku 111 miliona KM, dok bi povećanje PDV-a na luksuzne proizvode donijelo povećanje prihoda u budžetu od 16,2 miliona KM. Ukidanjem akciza, gubitak u budžetu RS bi bio oko 17,6 miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.