open-navfaktor-logo
search
Dokumentarac
Obilježavanje godišnjice genocida: U Skoplju prikazan film "Suđenje Ratku Mladiću"
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u organizaciji Bošnjačkog istraživačkog centra "Lilium bosniakum" u Skoplju je prikazan dokumentarni film "Suđenje Ratku Mladiću" ("The Trial of Ratko Mladic").
12.07.2020. u 09:13
get url
text

Adelaid Karišik, predsjednik Bošnjačkog istraživačkog centra "Lilium bosniakum" u Sjevernoj Makedoniji, je istakao da dokumentarac u režiji Henryja Singera i Roba Millera, prikazuje sudski proces protiv Ratka Mladića u Haškom Tribunalu, u kojem je izneseno više od 10.000 dokaza.

- Ono što se treba znati o ovom dokumentarcu je da je u toku snimanja održano više od 530 suđenja, izneseno je više od 10 hiljada dokaza i saslušano je 592 svjedoka. Kao epilog ovog suđenja je to što je Ratko Mladić osuđen za genocid u Srebrenici i proglašen krivim za 10 od ukupno 11 tačaka za koje se optužuje u optužnici - istakao je Karišik.

On je dodao da se Bošnjaci Sjeverne Makedonije suosjećaju s bolom građana Srebrenice i općenito, s bolom bošnjačkog naroda zbog genocida u Srebrenici. Režiseri filma "Suđenje Ratku Mladiću" imali su ekskluzivan pristup suđenju, timu odbrane Ratka Mladića, timu tužilaca i svjedocima.

Film prikazuje potresna svjedočenja na sudu u Hagu. Prvi svjedok na suđenju Mladiću bio je Elvedin Pašić koji je preživio masakr u selu kod Kotor Varoši. U emotivnom svjedočenju Pašić je ponovo proživljavao traumu, moleći da mu pomognu naći oca. Produkcija dokumentarca trajala je osam godina, počevši od 2011. godine, kada je Mladić uhapšen nakon 16 godina bjekstva.

Prvostepena presuda Ratku Mladiću izrečena je u novembru 2017. godine. Osuđen je na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, protjerivanje Bošnjaka i Hrvata iz Bosne i Hercegovine, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce.

Godinama unazad bošnjačka udruženja u zemlji organiziraju broje događaje, među kojima i tradicionalni "Marš mira" povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, a ove godine, marš i masovna okupljanja se ne održavaju zbog situacije s koronavirusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.