Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" prisjetila se 2003. godine i susreta sa tadašnjim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Billom Clintonom koji joj je, kako ističe, dao obećanje da će porodice žrtava ostati i opstati na prostorima Bosne i Hercegovine.

- Ovo je vrlo važno mjesto i ovo je dolina bijelih nišana. To je historija koja će govoriti i poslije Munire, i Kade, i Hatidže, i svih majki. Nikad niko neće moći negirati da se dogodio genocid. Svaki nišan u ovoj dolini govori o sebi. Ko je, šta je i kako je. Mi majke koje smo izgubile svoju djecu nikada nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti jer nemamo pravo da opraštamo - kazala je Subašić, koja je poslala i poruku mladima da nauče nešto iz prošlosti da bi imali bolju i sretniju budućnost.

Prisutnima, nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine, obratio se Šefket Hafizović, predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari. Istakao je da 18 godina nakon otvaranja Memorijalnog centra Potočari u Bosni i Hercegovini imamo još ekstremniju situaciju.

- Niko ništa nije naučio. Niti je Srbija išta naučila iz agresije na BiH, niti su bosanski Srbi, a nije ni međunarodna zajednica jer da jeste mi ne bismo imali i dan danas najavu i izgradnju svesrpskog svetišta, Dan srpskog jedinstva, umjesto da rade na danu svesrpskog preispitivanja politike iz devedesetih godina prošlog stoljeća koja je, na žalost, zločinačka pa i do današnjeg dana - naglasio je Hafizović.

U podne je predviđeno otvaranje izložbe pod nazivom "Koracima onih koji (ni)su prešli", a manifestacija će se održati u prostorijama nekadašnje fabrike akumulatora u Potočarima. Izložba je plod višegodišnjeg istraživačkog rada i kontinuiranog prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida i svjedoka genocida na trasi Marša smrti od Potočara do Nezuka.